Golden Boy met X-factor: dit moet je weten over Ajax- en PSV-target Arzani

Golden Boy met X-factor: dit moet je weten over Ajax- en PSV-target Arzani

25-06-2018 09:00
21

Daniel Arzani heeft na het WK met Australië de clubs voor het uitkiezen. In elk geval Ajax én PSV volgen de negentienjarige aanvaller. Maar wie is hij? VoetbalPrimeur stelt Arzani voor aan de hand van zes punten.

1. Geboren in Iran
Arzani zag negentien jaar geleden het levenslicht in de Iraanse stad Chorramabad en groeide op in het nabijgelegen Dorud. Zijn vader en moeder emigreerden naar Australië toen Arzani zeven was en settelden zich in Sydney. Op dertienjarige leeftijd werd hij geselecteerd door het Australian Institute of Sport in Canberra, waarna hij op zestienjarige leeftijd debuteerde voor Australië O20 én werd gecontracteerd door Melbourne City.

2. Als een komeet
Het laatste half jaar is het snel gegaan met Arzani. Bij de start van 2018 wachtte hij nog op zijn eerste basisplaats in de A-League. Op 9 januari, in de uitwedstrijd tegen Perth Glory, was het eindelijk zover - en sindsdien is Arzani niet meer weg te denken uit de basiself van Melbourne City. De aanvaller maakte in korte tijd zó veel indruk dat hij werd uitgeroepen tot Talent van het Jaar en werd opgenomen in het Elftal van het Jaar. Arzani maakte kort voor het WK zijn interlanddebuut en scoorde in zijn tweede optreden.

3. Benjamin van het WK
Als enige voetballer die geboren is in 1999, mag Arzani zich de Benjamin van het WK in Rusland noemen. Hij is bovendien de jongste speler ooit die is opgenomen in de WK-selectie van Australië. Bert van Marwijk is daar als bondscoach van The Socceroos verantwoordelijk voor. Van Marwijk liet hem tot nu toe in beide groepsduels invallen. In de tweede wedstrijd tegen Denemarken liet Arzani in de 22 minuten die hij kreeg zien waarom hij te boek staat als Golden Boy.

4. 'Zoon' van Cahill
Het is tijdens het WK een bijzonder gezicht: waar Tim Cahill is, daar is Daniel Arzani. Cahill, met zijn 38 jaar de nestor bij Australië en bezig aan zijn vierde WK, heeft zich ontfermd over de negentienjarige Arzani, die letterlijk twee keer zo jong is. "Ik behandel Daniel als mijn zoon", aldus Cahill. De twee hebben er een traditie van gemaakt om na elke training een robbertje te vechten. Van Marwijk daarover: "Daniel laat niet over zich heen lopen. Ja, het is wel een mannetje."

5. Speelstijl
Arzani is geen typische Australische voetballer: technisch vaardig, razendsnel, kan een mannetje passeren en ondanks zijn geringe lengte is hij sterk door zijn gedrongen postuur. Hij heeft de X-factor, zo wordt geschreven in Australië. In zijn twee WK-optredens heeft Arzani een glimp gegeven van wat hij allemaal in huis heeft. Het best komt hij tot zijn recht in een vrije rol aan de rechterkant, maar de rechtspoot kan ook uit de voeten als schaduwspits. Zijn makke: scoren. In de A-League was hij pas twee keer trefzeker. Wel was hij de speler met de meeste succesvolle dribbels.

6. Nieuwe club
Het WK opent de deur naar Europa, dat kan niet anders. Melbourne City maakt deel uit van hetzelfde consortium (City Football Group) als Manchester City, waardoor een transfer naar Engeland en een huurperiode in bijvoorbeeld Nederland niet onlogisch is. In die constructie mag NAC Breda op hem hopen. PSV zou echter ook goede papieren hebben, omdat Mark van Bommel op dit moment als assistent-bondscoach van Australië intensief met Arzani werkt. Na zijn glansrol tegen Denemarken werd zijn toekomstige transferwaarde geschat op 20 tot 25 miljoen euro.

 

What a moment 🇦🇺

Een bericht gedeeld door DANIEL ARZANI (@iamdanielarzani) op