Doelman Akinfeev beslist penaltyreeks met zijn teen en stuurt Spanje naar huis

1 juli 2018 om 18:41

Spanje is verrassend gensneuveld nadat het tegen gastland Rusland de eerste strafschoppenserie van dit WK heeft verloren. Koke en Iago Aspas misten onder toeziend oog van arbiter Björn Kuipers van elf meter. Doelman Igor Akinfeev redde de strafschop van Aspas met zijn voet en groeide uit tot de held van het gastland.

De toeschouwers in het Luzhniki Stadion werden door Spanje en Rusland niet getrakteerd op een vermakelijk schouwspel. De ploeg van bondscoach Fernando Hierro had in grote delen van de wedstrijd de bal, kon bogen op een balbezitpercentage van om en nabij de 75 procent, maar vond slechts zelden een gaatje in de gesloten defensie van de Russen.

<iframe style="width:100%;height:100%;position:absolute" width="100%" height="100%" frameBorder="0"></iframe>

Bij de eerste de beste mogelijkheid voor Spanje was meteen raak. Sergei Ignashevich keek bij een vrije trap meer naar Sergio Ramos dan de bal en maakte via zijn kuit een eigen doelpunt: 1-0. Na de snelle achterstand ging Rusland niet vol op de aanval spelen, maar op slag van rust werd het tóch 1-1. Kuipers wees naar de stip na een onbeholpen handsbal van Gerard Piqué en Artem Dzyuba benutte de penalty.

In de tweede helft zakten Spanje en Rusland naar een bedenkelijk niveau. Spanje was aan het breien alsof het een lieve lust was, maar zonder kansen te creëren, terwijl Rusland vooral geen tegengoal wilde incasseren. De enige échte kans in de tweede helft was voor invaller Andrés Iniesta, maar Igor Akinfeev tikte zijn poging goed naar de zijkant.

Verlenging
De wedstrijd moest met een half uur verlengd worden. Pas in de tweede verlenging kon Spanje wat druk op het doel van Akinfeev ontwikkelen. De geroutineerde sluitpost pareerde echter een schot van invaller Rodrigo en zag dat zijn verdedigers steeds een voetje tegen de bal kregen, wanneer La Roja gevaarlijk dreigde te worden.

De Spanjaarden stortten zich ruim vijf minuten voor tijd massaal op Kuipers, nadat Ramos werd vastgehouden door Ilya Kutepov. De arbiter uit Oldenzaal schakelde VAR Danny Makkelie in, die het incident echter geen penalty waard vond.

<iframe style="height:315px;width:100%;max-width:560px" width="300" height="150" scrolling="no" frameBorder="0"></iframe>

Beide ploegen zaten erdoorheen na 120 slopende minuten in de drukkende hitte van Moskou en lieten het op strafschoppen aankomen. Iniesta, oud-Feyenoorder Fyodor Smolov, Piqué en Ignashevich hielden hun zenuwen in bedwang, waarna Koke bij een stand van 2-2 de eerste penalty miste. Na rake strafschoppen van Aleksandr Golovin, Ramos, Denis Cheryshev, moest Iago Aspas scoren om Spanje in de race te houden. Akinfeev redde echter met zijn teen.