Ten Cate zei tegen Vertonghen: 'Ik wil je nooit meer zien, dit doe je niet'

"Ten Cate zei tegen Vertonghen: 'Ik wil je nooit meer zien, dit doe je niet'"

02-07-2018 13:25
42

Jan Vertonghen staat maandagavond om 20.00 uur aan de aftrap voor één van de belangrijkste wedstrijden in zijn loopbaan: België - Japan in de achtste finale van het WK. David Endt is trots op de oud-Ajacied.

"Ik ben heel gelukkig voor hem dat hij op dit podium staat", vertelt Endt aan de NOS. De vader van Vertonghen overleed toen hij in de jeugdopleiding van Ajax zat. "Ik ben nog bij de uitvaart van zijn vader geweest. Zulke momenten blijven je bij, zeker ook in deze goede tijden. En hij is recordinternational van België, dan denk ik: Godsamme Jan, wat geweldig dat je dit heb bereikt!"

In 2007 werd Vertonghen, nu een gelauwerde Premier League-verdediger bij Tottenham Hotspur, door Ajax verhuurd aan RKC Waalwijk. In een rechstreeks duel met zijn broodheer scoorde de Belg, waardoor de Amsterdammers niet verder kwamen dan een gelijkspel (2-2) en uiteindelijk één doelpunt tekortschoten voor het kampioenschap.

Endt kan zich de woede van trainer Henk ten Cate nog goed herinneren. "Hij zei: Ik wil je nooit meer zien, dit doe je niet tegenover je club", vertelt de toenmalige teammanager van Ajax. "Er kwamen heel wat krachttermen bij kijken en ook de andere leden van de technische staf zeiden dingen. Ik vond het shocking. Jan was bang dat hij zijn eigen glazen had ingegooid. En hij wilde héél graag Ajax 1 halen."

"Ik dacht: dit kan zo niet, ik kan hem niet laten zitten. Toen ben ik de kleedkamer van RKC binnengestapt. Zat hij daar, met zijn hoofd in zijn handen, verdrietig. Ik voelde de vertwijfeling en zei: Jan, maak je niet druk. Je hebt je sportieve plicht gedaan en hebt laten zien dat je uit het juiste hout gesneden bent. Hij was een beetje sprakeloos, maar volgens mij ook blij met steun uit het Ajax-kamp", besluit Endt.