Dolblije Vertonghen: "Ik kan me die wedstrijd van Nederland ook herinneren"

2 juli om 23:45

Jan Vertonghen is bijzonder opgelucht na de 3-2 escape tegen Japan op het WK. Vertonghen maakte een fout bij de 0-1 van Japan. Na de 0-2 dacht hij dat het klaar was.

"Ik reken mezelf de eerste goal aan", zegt Vertonghen tegen de NOS. "Dan is het moeilijk om in de wedstrijd te blijven en de focus te houden. Dan krijg je ook nog de 0-2 tegen, dan zie je jezelf al in het vliegtuig naar huis zitten."

Het waren de invallers die het deden voor België. Invaller Marouane Fellaini kopte België op 2-2 en in de blessuretijd schoot Nacer Chadli de 3-2 binnen. Vertonghen: "Nacer viel ongelooflijk in, samen met Marouane. Zij konden het verschil maken. Ik heb tien minuten met ze geknuffeld. Dit is zo'n grote opluchting. Ik ben blij dat we er zijn. Vooral voor België, voor het team, maar vooral ook voor mezelf."

Vertonghen wordt teruggebracht naar 2010, toen Nederland in de kwartfinale van het WK met de schrik vrij kwam tegen Brazilië en uiteindelijk de finale haalde. "Ik kan me die wedstrijd van Nederland ook herinneren", zegt Vertonghen.

"Nu is dat hetzelfde verhaal. Ik weet nog niet goed wat me overkomen is en zal nog wel even wakker liggen van dit. Wat een wedstrijd. Dat we het nog kunnen beslissen in de reguliere speeltijd. Ik dacht: verlenging, dan hebben we het mentale en fysieke voordeel, maar dit slaat alles."