Architecten presenteren eerste impressies van nieuwe Kuip: 'Icoon voor Rotterdam'

5 juli om 09:16

De komst van een nieuwe Kuip lijkt steeds dichterbij te komen. Het architectenbureau OMA heeft de eerste impressies van het nieuw te bouwen Feyenoord-stadion aan de Maas met de buitenwereld gedeeld.

Het nieuwe onderkomen van de Rotterdammers moet plaats bieden aan 63 duizend toeschouwers, verspreid over drie stadionringen. Architect David Gianotten hoopt dat de sfeer van de huidige Kuip behouden blijft in het nieuwe stadion. "De eerste ring van het stadion zit zo dicht mogelijk op het veld en de spelers bereiken het veld door een tunneltje, net zoals in De Kuip", vertelt Gianotten aan het Algemeen Dagblad.

Buiten het stadion moet een zogeheten concourse worden gebouwd, een platform om het stadion heen. "Op de concourse heb je uitzicht over de Nieuwe Maas en de skyline van Rotterdam", aldus Gianotten, die de nieuw te bouwen voetbaltempel 'een waar icoon voor Rotterdam' noemt. "Vanaf dit punt kun je direct de ingangen naar de drie ringen van het stadion bereiken en is een glimp van het veld te zien. Het stadion is robuust vormgegeven en ademt het architectonische karakter van Rotterdam uit."

Het architectenbureau hoopt dat er in de zomer van 2023 gevoetbald kan worden in het nieuwe onderkomen. Of het zover gaat komen, is vooralsnog niet duidelijk. Tegenstanders van het bouwproject publiceerden onlangs een rapport en stelden dat de club grote financiële schade zou lijden. Bovendien heeft de gemeente Rotterdam nog niet definitief toestemming gegeven voor de stadionplannen.