'Confrontatie met de waarheid' in Argentinië: 'Mensonterend en gruwelijk'

'Confrontatie met de waarheid' in Argentinië: 'Mensonterend en gruwelijk'

14-07-2018 12:12
31

Ernie Brandts denkt nog regelmatig terug aan de reis naar Argentinië die hij onlangs maakte. De assistent-trainer van FC Eindhoven speelde mee de WK-finale van 1978, waarin Oranje verloor van het gastland, en werkte met Arie Haan mee aan een reportage voor Andere Tijden Sport.

De twee oud-internationals bezochten een oude gevangenis voor tegenstanders van het beruchte Videla-regime en liepen mee in de optocht van Dwaze Moeders, die tijdens de militaire dictatuur hun kinderen waren kwijtgeraakt. Brandts is nog altijd onder de indruk. "Ongelooflijk en zeer indrukwekkend. We hebben ons op dat moment niet gerealiseerd dat het regime zo mensonterend en gruwelijk was", vertelt hij aan het Eindhovens Dagblad. "De grove misstanden, daar wisten wij als sporters toen gewoon te weinig van."

Brandts kwam er tijdens de reportage achter dat er op loopafstand van het stadion in Buenos Aires een gevangenis was waar politieke gevangenen werden gemarteld. "Dat er zo dicht bij de plek van het stadion de meest gruwelijke dingen plaatsvonden, blijft voor geen mens te bevatten. Mensen zijn vernederd, geslagen, geschopt, gemarteld en vermoord. Het heeft diepe indruk op ons gemaakt." De oud-international krijgt nog regelmatig reacties naar aanleiding van de reportage. "Dat ik daar als sportman in 1978 gestaan heb, was al ontzettend bijzonder. Het toernooi en nu ook de confrontatie met de waarheid buiten het veld zullen me altijd bijblijven."

Lees ook: 'Tactische fout' kostte Oranje WK-titel: 'Ik zei nog: we hebben ze liggen'