Frankrijk wint zinderende finale van Kroatië en kroont zich tot wereldkampioen

15-07-2018 18:53
222

Frankrijk heeft zich zondagavond tot wereldkampioen gekroond op het WK in Rusland. Les Bleus wonnen in een boeiende finale met 4-2 van Kroatië. Het is voor de tweede keer in de geschiedenis dat de Fransen de wereldtitel veroveren. De eerste keer was twintig jaar geleden, in eigen land.

Kroatië begon in Moskou zéér sterk aan de finale tegen Frankrijk. Het werd een paar keer dreigend voor het doel, onder meer via Mario Mandukic, maar keeper Hugo Lloris en zijn defensie hielden stand. Aan de andere kant van het veld was het bij de eerste de beste dreigende situatie direct raak: Mandzukic kopte in eigen doel.

Heel lang kon de ploeg van bondscoach Didier Deschamps niet van de voorsprong genieten. Na acht minuten werd het gelijk: Domagoj Vida legde klaar, Ivan Perisic kapte en schoot met links verwoestend raak in de verre hoek.

Na 35 minuten volgde hét moment van de finale. Perisic leek een bal ongelukkig op zijn hand te krijgen, maar scheidsrechter Pitana besloot de VAR te raadplegen en wees naar de strafschopstip. Antoine Griezmann knalde zijn land op voorsprong.

Na de pauze liepen de Fransen in twintig minuten uit naar 4-1. Eerst schoot Paul Pogba in de verre hoek binnen. De vedette van Manchester United had gezien dat goalie Danijel Subašić op het verkeerde been stond en profiteerde daar slim van. Enkele minuten later deelde Kylian Mbappé de genadeklap uit: van afstand knalde het wonderkind hard en laag binnen.

Héél even nog leek het toch weer spannend te worden. Lloris, eigenlijk op geen fout te betrappen in Rusland, verkeek zich volledig op een instormende Mandzukic. De schijnbeweging van de doelman mislukte en de bal verdween in het doel: 4-2.

Kroatië trachtte met het inbrengen van enkele aanvallers nog iets te forceren, maar het mocht niet meer baten. Frankrijk speelde de wedstrijd zakelijk uit en zag de klok wegtikken. Na vijf minuten blessuretijd en het nodige tijdrekken barstte het Franse feestgedruis los.