Makkelie: 'Hadden graag willen ingrijpen, dan hadden we een doelpunt voorkomen'

Makkelie: 'Hadden graag willen ingrijpen, dan hadden we een doelpunt voorkomen'

16-07-2018 18:09
58

Danny Makkelie twijfelt aan de beslissingen van scheidsrechter Néstor Pitana tijdens de WK-finale tussen Frankrijk en Kroatië (4-2). De Argentijn kende een discutabele vrije trap én penalty toe aan Les Bleus. Beide momenten leidden een treffer in.

Makkelie was tijdens de finale de derde assistent van de Italiaanse videoscheidsrechter Massimiliano Irrati. "Ik denk dat ik die strafschop niet gegeven had", zegt hij na enig nadenken in gesprek met de NOS. De Nederlander erkent direct dat het na afloop makkelijk praten is. "Ga er op zo'n moment maar aan staan."

Bij de openingstreffer van Antoine Griezmann mócht de VAR niet ingrijpen, stelt Makkelie. "Aan vrije schoppen kunnen wij als videoscheidsrechter niets doen. Stel dat de scheidsrechter een strafschop geeft bij een schwalbe, dan kunnen wij het terugdraaien. Buiten de zestien kunnen wij helaas niet ingrijpen. Dat hadden we gisteren heel graag willen doen, want dan hadden we een doelpunt kunnen voorkomen. Maar het mag gewoon niet."

Pitana kreeg de handsbal van Ivan Perisic wél ingefluisterd. "Hem wordt verteld: 'Er is sprake van een handsbal, er is een beweging van de hand naar de bal, zou je hem willen zien?' Hij zegt: 'Ik heb hem helemaal niet gezien, ik wil hem graag zelf zien en zelf beoordelen'. Hij is naar het scherm gegaan en heeft zelf de keuze gemaakt een strafschop te geven", licht Makkelie het moment toe.