Big spender Liverpool móet presteren: één ontbrekend stukje in kampioenspuzzel

Big spender Liverpool móet presteren: één ontbrekend stukje in kampioenspuzzel

24-07-2018 14:00
51

180 miljoen euro gaf Liverpool deze zomer al uit aan nieuwe spelers. Tel daar de 250 miljoen aan uitgaven in de afgelopen twee seizoenen bij op en er rest slechts één conclusie: alles minder dan de Premier League-titel in 2019 is een regelrechte mislukking voor The Reds en big spender Jürgen Klopp. 

Jonjo Shelvey, Joe Cole, Christian Poulsen, Raúl Meireles en - later dat seizoen - Andy Carroll en Luis Suarez. Dat waren in de jaargang 2010/11 de nieuwe gezichten in de selectie van Liverpool. Met Roy Hodgson aan het roer na het tijdperk onder Rafa Benitez moest het nu écht gaan gebeuren voor The Reds, aangezien de laatste landstitel van 1990 dateerde. Het Hodgson-project liep uit op een debacle. De manager werd al in januari ontslagen; onder leiding van clubicoon Kenny Dalglish eindigde Liverpool daarna met pijn en moeite op de zesde plek in de competitie. Wéér een verloren Premier League-seizoen, het zoveelste. 

Zeven jaar, één FA Cup, één League Cup en twee verloren Europese finales verder is er nog altijd geen landstitel toegevoegd aan het imposante palmares van de club. Het is een gigantische frustratie voor de achterban. Ook Brendan Rodgers en Jürgen Klopp lukte het niet om Chelsea, Manchester City en - extra pijnlijk - aartsrivaal Manchester United af te troeven. Klopp lijkt nu carte blanche gekregen te hebben bij het samenstellen van een kampioenselftal: de Amerikaanse eigenaren van The Reds blíjven de laatste jaren maar Britse ponden in de selectie pompen. 


245 miljoen
Alleen al in de laatste acht maanden spendeerde Liverpool opgeteld 245 miljoen aan Virgil van Dijk (78 miljoen), Naby Keita (60 miljoen), Fabinho (45 miljoen) en - afgelopen week - goalie Alisson Becker (62 miljoen). Het gekwakkel met keepers op Anfield was Klopp en de fans de afgelopen jaren een doorn in het oog. Simon Mignolet voldeed niet en Loris Karius verspeelde op dramatische wijze zijn toekomst bij de club door opzichtig te falen in de Champions League-finale tegen Real Madrid. Alisson is nu de duurste doelman ter wereld; met de 25-jarige international onder de lat heeft Klopp geen omkijken meer naar die positie. 

Van Dijk en Lovren lijken komend seizoen het centrum van de Liverpool-defensie te vormen. De captain van Oranje maakte tijdens zijn eerste halfjaar op Anfield veel indruk en ook de ooit zo bekritiseerde Lovren doet het steeds beter. Probleem voor Klopp: serieuze concurrentie is er buiten Joël Matip niet echt voor de twee. De back-posities zijn wél goed bezet: Andy Robertson en neo-international Trent Alexander-Arnold zijn de logische kandidaten voor een basisplaats. Klopp beschikt verder over vleugelverdedigers Nathaniel Clyne en Joe Gomez, terwijl James Milner eveneens inzetbaar is op links. 


Nummer tien
De situatie op het middenveld wordt interessant. Keita, Fabinho, Milner, aanvoerder Jordan Henderson, Georginio Wijnaldum, Adam Lallana en de momenteel zwaargeblesseerde Alex Oxlade-Chamberlain: keuze genoeg voor Klopp. Een creatieve spelmaker ontbreekt echter. Het vertrek van Philippe Coutinho, die in januari voor zo'n 100 miljoen euro aan FC Barcelona werd verkocht, is (nog) niet opgevangen. De komst van Olympique Lyon-vedette Nabil Fekir viel in juni op het laatste moment in duigen. Een echte nummer 10 lijkt nu het laatste ontbrekende stukje in de kampioenspuzzel van Klopp. Mogelijk wordt de portemonnee voor het sluiten van de transfermarkt toch nog een keer getrokken.

Naar zijn aanval heeft Klopp eigenlijk geen omkijken. Sadio Mané, Roberto Firmino en Premier League-topscorer Mo Salah deden het afgelopen seizoen fantastisch. Het supertrio zal de Engelse stadions komend jaar ongetwijfeld weer in vuur en vlam zetten. Daniel Sturridge en Xherdan Shaqiri zijn de back-ups voor Mané, Firmino en Salah. Klopp heeft een dusdanig brede selectie, dat tal van spelers momenteel op de nominatie staan om te verkassen. Liverpool hoopt dat onder meer Karius, Divock Origi, Danny Ings en Lazar Markovic gezamelijk ruim 100 miljoen euro in het laatje brengen. 

Bankzitters: Mignolet, Clyne, Matip, Gomez, Klavan, Moreno, Milner, Wijnaldum, Lallana, Shaqiri, Solanke en Sturridge

Gaat Wijnaldum een basisplaats afdwingen op Anfield? En wordt Liverpool komend seizoen éindelijk kampioen? Geef je mening in de comments!