Özil krijgt bijval vanuit Nederland: 'Kan me voorstellen dat 't voelt als racisme'

Özil krijgt bijval vanuit Nederland: 'Kan me voorstellen dat 't voelt als racisme'

24-07-2018 07:06
184

Mesut Özil besloot dit weekend om zich niet langer beschikbaar te stellen voor de Duitse nationale ploeg, nadat een foto van hem en de Turkse president Erdogan voor grote ophef had gezorgd. De Turkse Nederlander Ugur Yildirim heeft volop begrip voor het besluit van de spelmaker.

Özil stoorde zich aan de weinig begripvolle en 'racistische' houding van de DFB (Duitse voetbalbond, red.) en krijgt bijval van enkelvoudig Oranje-international Yildirim. "Wel mooi, om eerlijk te zijn", vertelt de oud-rechtsbuiten van onder meer sc Heerenveen en Go Ahead Eagles aan het Algemeen Dagblad. "Als Duitsland het WK wint, is er niets aan de hand. Nu ze verliezen, krijgt hij alles over zich heen. Dat is toch te krom voor woorden? Ik kan me voorstellen dat dat voelt als racisme."

Dries Boussatta, in 1998 de eerste Oranje-international met een Marokkaanse achtergrond, vindt de ophef over de foto met Erdogan ook schromelijk overdreven. "Als privépersoon vind ik ook van alles van Erdogan. Maar het is een foto, meer niet. En Özil is voetballer, geen politicus." Boussatta herkent de manier waarop er naar voetballers met een migratieachtergrond wordt gekeken. "Niet alleen in Duitsland, ook hier in Nederland, in Frankrijk - je ziet het overal. Özil durft het uit te spreken. Hij heeft gelijk: dit gaat over racisme."

Lees ook: Özil hekelt Duitse voetbalbond en kondigt einde van interlandloopbaan aan