Kwaliteitskrant onthult: WK-organisatie naar Qatar door trucjes van oud-CIA'ers

Kwaliteitskrant onthult: WK-organisatie naar Qatar door trucjes van oud-CIA'ers

29-07-2018 09:36
121

Qatar heeft de organisatie voor het WK van 2022 op onrechtmatige wijze in handen gekregen, heeft The Times onthuld. De Engelse kwaliteitskrant heeft via een anonieme klokkenluider belastende e-mails over de oliestaat in handen gekregen.

De bidmakers van Qatar trokken in 2010 aan het langste eind, ten koste van de Verenigde Staten en Australië. Volgens The Times is dat mede te danken aan voormalige CIA-agenten die voor het project werden ingeschakeld. Deze moesten in het geheim negatieve propaganda maken voor de concurrentie, onder meer door middel van een fictief WK-rapport dat afkomstig zou zijn uit de Verenigde Staten. De FIFA moest hierdoor de indruk krijgen dat er in de VS en in Australië weinig draagvlak zou zijn voor een WK.

Het is niet de eerste keer dat het WK van 2022 op een negatieve manier in het nieuws komt. De oliestaat heeft, tot grote verontwaardiging van Amnesty International, 'slaven' ingezet om de nieuwe stadions voor het toernooi te bouwen. Diverse grote landen hebben bovendien al bezwaar aangetekend tegen het spelen in de zomer, aangezien de temperaturen in Qatar dan tot grote hoogte kunnen stijgen. Het WK zal daarom voor het eerst in de geschiedenis in november en december worden afgewerkt.