Onmogelijke klus FC Twente: ontmantelde selectie mist in alle linies kwaliteit

Onmogelijke klus FC Twente: ontmantelde selectie mist in alle linies kwaliteit

Gepubliceerd: dinsdag 7 augustus 2018 om 10:00di 07-08-2018 om 10:00

De contouren van het nieuwe, uitgedunde FC Twente worden langzaamaan zichtbaar. De gedegradeerde grootmacht uit Enschede versterkte zich de voorbije weken met onder meer een Duitse middenvelder, een Braziliaanse én een Portugese back en een Spaanse vleugelaanvaller. Mogelijk wordt ook spits Jonathan Reis nog aan de selectie toegevoegd. Trainer Marino Pusic moet van het bonte gezelschap een winnend elftal zien te formeren in een competitie die zwaarder dan ooit is.

Ernstige financiële problemen, een reddingsactie door investeerders en de gemeente, de terugkeer van Fred Rutten en Ted van Leeuwen, het vertrek van Jan van Halst plus zo'n vijftig procent van de selectie én de moeizame zoektocht naar versterkingen: alleen al over de maanden ná de degradatie uit de Eredivisie kan een dik FC Twente-boek worden geschreven. Haast traditiegetrouw was het een hectische zomer in de Grolsch Veste – en nog steeds hangen er donkere wolken boven de thuishaven van de landskampioen van 2010. Want in hoeverre is een snelle terugkeer op het hoogste niveau realistisch? Exact tien dagen voor de start van het nieuwe seizoen tegen Sparta vraagt de achterban van FC Twente zich af of hun club met de huidige spelersgroep überhaupt een rol gaat spelen in de jacht op promotie.


De uit Australië teruggekeerde Wout Brama uitte de voorbije dagen meermaals zijn zorgen én frustratie over de staat van de selectie. "De verwachting was dat we veel sneller konden schakelen om spelers te halen. (…) De selectie moet nog op veel plekken versterkt worden, daar is het wachten op en het duurt lang. Te lang? Ja, dat vind ik wel", werd de controleur eind juli in gesprek met Voetbal International geciteerd. Teksten die er niet om liegen. Een blik op het materiaal dat trainer Marino Pusic momenteel tot zijn beschikking heeft, stemt inderdaad somber - zéker in een competitie die dit jaar ook clubs als Roda JC, Sparta, NEC en SC Cambuur herbergt.

Doel
Onder de lat is er bij FC Twente niets veranderd. Joël Drommel en Jorn Brondeel staan nog altijd onder contract in Enschede en vooralsnog werden er door Van Leeuwen geen nieuwe keepers aan de selectie toegevoegd. Omdat Brondeel geblesseerd is, zal de 21-jarige Drommel, die vorig seizoen achttien keer meedeed in de Eredivisie, tijdens de competitiestart waarschijnlijk in het doel te staan. Zijn concurrent Brondeel léék naar NAC Breda te verkassen, maar die transfer ging niet door. 

Defensie
Een linie waarin wél de nodige mutaties plaats vonden. Rechtsback Hidde ter Avest verkaste transfervrij naar Udinese. Twente slaagde er maandag in om Rafael Ramos, een Portugees van het Amerikaanse Chicago Fire, vast te leggen als zijn vervanger. Jeroen van der Lely is het alternatief op rechts. Op links hengelde Van Leeuwen de 33-jarige Braziliaan Ricardinho binnen. Hij zal de concurrentie aangaan met Michael Maria. 

Tijdens de voorbereiding deed Pusic in het centrum van de achterhoede vooral een beroep op Peet Bijen en zomeraanwinst Xandro Schenk. De spoeling is verder dun: Nacho Monsalve, een 24-jarige Spanjaard die overkwam van Rayo Vallecano, is de enige andere optie met ervaring voor Pusic. 


Middenveld
De invulling van het nieuwe FC Twente-middenveld is omringd door vraagtekens. Fredrik Jensen, Adam Maher, Danny Holla en Michael Liendl vertrokken, terwijl Haris Vuckic nog altijd geblesseerd is. Duidelijk is sowieso dat Brama op het middenveld de lijnen moet uitzetten. De druk is groot op de schouders van de 31-jarige clubman. Ulrich Bapoh en Matt Smith, twee jongens van respectievelijk 19 en 18 jaar jong, worden gehuurd van VfL Bochum en Manchester City. Ook hier geldt: serieuze alternatieven zijn er amper. Eentje dan: Jelle van der Heyden. Hij stond vorig seizoen vier keer in de basis. 

Naast Brama is ook Tim Hölscher teruggehaald naar Enschede. Hij werkte afgelopen seizoen nog met Van Leeuwen samen bij het Deense Esbjerg fB. Tijdens zijn eerste periode bij Twente wist Hölscher (23) nooit te overtuigen. Op voorspraak van de technisch directeur is de Duitse middenvelder nu voor twee jaar vastgelegd. Hölscher lijkt gehaald als nummer tien. Hij kan ook op de vleugels uit de voeten. 

Aanval
Blijft-ie wel of niet? Oussama Assaidi - herstellende van een blessure en dus een twijfelgeval voor de competitiestart - had niet echt zin in een avontuur in de Keuken Kampioen Divisie, maar voorlopig staat de vleugelaanvaller gewoon onder contract in Enschede. Met de 29-jarige Assaidi heeft Twente misschien wel de beste aanvaller van de competitie in huis. Grote vraag: kan Twente het zich permitteren om de sterspeler in 2019 transfervrij kwijt te raken? Eigenlijk niet. Een vertrek in augustus lijkt voor de hand te liggen. Met de transfersom die Assaidi oplevert, kan Twente de spelersgroep wellicht op meerdere posities versterken. 

Tom Boere - hij miste de gehele voorbereiding vanwege een blessure en is nog niet fit- plus de eerder nog afgeschreven Jari Oosterwijk zijn de twee spitsen in de selectie van Pusic. Twente is op de achtergrond bezig met de komst van Jonathan Reis. Het blijft echter al verdacht lang stil rond de voormalig aanvaller van Vitesse en PSV. De Spaanse vleugelaanvaller Aitor Cantalapiedra komt uit het netwerk van Van Leeuwen. Andere buitenspelers in de selectie van de Tukkers: jonkies Rashaan Fernandes, Dylan George, Alexander Laukart en Ryan Trotman. 

Bank: Brondeel, Monsalve, Ricardinho, Van der Lely, Van der Heyden, Bapoh, George, Trotman, Fernandes, Laukart en Boere

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Poll

Gaat FC Twente dit seizoen meestrijden om promotie?

(6176 stemmen)

Plaats een reactie

Het laatste Verstappen nieuws - GPBlog.com

Bekijk het laatste nieuws