Waarom het superieure Ajax afhankelijk blijft van speelstijl tegenstander

Waarom het superieure Ajax afhankelijk blijft van speelstijl tegenstander

15-08-2018 10:20
94

Ajax trof dinsdagavond in de return van de derde Champions League-voorronde de ideale tegenstander. Standard Luik liet zich uit de tent lokken door de Amsterdammers, die uitliepen naar een dik verdiende 3-0 overwinning. Hoe kwam de 5-2 overwinning over twee duels tot stand?

Ajax was vanaf het begin af aan heer en meester in de Johan Cruijff Arena. Dat is anders dan vorige week, waar de Belgen de overhand in de wedstrijd hadden. Het immense verschil van het niveau van Ajax is te verklaren door de spelopvatting van de Amsterdammers, waardoor individuele spelers konden uitblinken. Een week geleden presteerden de Ajacieden nog ondermaats doordat het Standard Luik teveel tijd en ruimte aan de bal kreeg. De aanvallende positionering zorgde voor twijfels bij Ajax, dat zich alleen maar verder terug liet dringen.


Bijschrift: Ajax pakt het in de heenwedstrijd (noodgedwongen) anders aan: Tadic volgt zijn aanvallende linksback en Mazraoui versterkt het centrum. Van een compacte defensieve organisatie is deze wedstrijd geen sprake.

In de terugwedstrijd zijn de rollen volledig omgedraaid. Standard Luik - een aanvallend team in opbouw - is kwetsbaar en zet druk zonder de onderlinge afstanden te waarborgen. Ajax speelt daar dankbaar onderuit en drijft de Belgen al snel tot wanhoop. Dat was vorige week 180 graden anders. Ook laat Ajax zien wel compact te kunnen spelen. Schöne en De Jong hoeven niet het gehele middenveld te controleren, maar worden bijgestaan door Neres, Ziyech en zelfs aanvallers Huntelaar en Tadic. Het scheelt natuurlijk ook dat Ajax de wedstrijd controleert en minder in verdedigende situaties of omschakelmomenten belandt.

Enerzijds lukt het Standard niet om druk op de bal te krijgen door de onderlinge afstanden, anderzijds vanwege de positionering van vooral Tadic. De Serviër speelt op 10 en zwerft veelal richting de linkerzone. Hierdoor laat hij zijn directe tegenstander Uche Agbo (speelt op de positie van 6) steeds uit positie lopen. Hierdoor kan Huntelaar, maar vooral ook Ziyech, aan de bal komen en gevaarlijk worden tussen de linies.

De loopacties van Tadic richting linksvoor zorgen ook voor twijfels bij de Belgen. Agbo geeft Tadic soms door aan rechter centrale verdediger Christian Luyindama. Dit levert veel miscommunicatie en benauwde momenten op. Met de passing van Blind en De Jong, creativiteit van Tadic, snelheid van Neres en moeilijk te controleren loopacties, wordt Ajax keer op keer gevaarlijk over de linkerflank.


Bijschrift: Wanneer Agbo spelmaker Tadic volgt, ligt er volop ruimte achter de middenlinie voor Ziyech (L). Als Agbo Tadic laat lopen, moet Standard tijdig reageren om de Ajacieden af te stoppen (R).

Ajax komt in de dertigste minuut op voorsprong. Van achteruit wordt onder de druk van Standard uit gespeeld en De Ligt dribbelt in richting het middenveld. Tadic bezet opnieuw de positie hoog naast Huntelaar, bij de directe tegenstander van Neres. De Braziliaan herkent de situatie, kruipt achter de middenveldlinie en is aanspeelbaar. Hij geeft de voorassist aan de voorzet van Tagliafico, die door Huntelaar wordt binnengewerkt.

De 35-jarige spits heeft daarnaast een aandeel in het creëren van deze kansen door Luyindama te weerhouden om snel door te kunnen dekken. Nog een slimmigheidje als dit, brengt Ajax later zelfs op een 2-0 voorsprong. De Ligt probeert los te komen van spits Renaud Emond, Huntelaar gaat precies in de looplijn staan van de Belg, waarna De Ligt kan inkoppen. Vlak na rust maakt David Neres aan alle Belgische hoop een eind: hij schiet het derde Ajax-doelpunt tegen de touwen na een vlotte aanval.


Bijschrift: Tadic en Huntelaar zorgen er met deze positionering voor dat het moeilijk is om door te dekken vanaf de rechterflank op Neres. De Braziliaan komt aan de bal en zet het eerste doelpunt van de Amsterdammers op.

Dat Ajax wint, zelfs op overtuigende wijze, is niet geheel verrassend. De Ajacieden laten het hoge niveau namelijk vaker zien wanneer een tegenstander druk probeert te zetten en kort wil opbouwen. Dit zorgt ervoor dat er veel dynamiek in de wedstrijd komt en daar heeft Ajax de spelers voor.

De spelers kunnen opbouwen onder druk en hebben de capaciteiten om tegenstanders zelf onder druk te zetten. Deze dynamische wedstrijden speelt de ploeg lang niet altijd in de Eredivisie, met Heracles als meest recente voorbeeld. In de play-offs wacht Dinamo Kiev. De moeilijkheidsgraad van deze wedstrijd zal daarom voortkomen uit de vraag: hoe dynamisch spelen de Oekraïners?

De @LaptoptrainerNL kijkt voor VoetbalPrimeur naar de belangrijkste wedstrijden in binnen- en buitenland en probeert op een begrijpelijke wijze de theoretische kant van het voetbal te belichten.