Zoon van Eindhoven-keeper getroffen door kanker: 'Paar keer kantje boord geweest'

Zoon van Eindhoven-keeper getroffen door kanker: 'Paar keer kantje boord geweest'

17-08-2018 11:23
39

FC Eindhoven-doelman Ruud Swinkels heeft een ongekend moeilijk seizoen achter de rug. De 31-jarige Brabander en zijn gezin kregen afschuwelijk nieuws te horen over zoon Fedde, die getroffen werd door een ernstige vorm van kanker.

Een jaar geleden werd er een tumor in de buik van de zesjarige jongen ontdekt. Swinkels junior moest geopereerd worden en heeft vervolgens acht maanden in een ziekenhuis in Nijmegen doorgebracht. De doelman en zijn vriendin leefden tussen hoop en vrees, maar kregen in mei dan eindelijk het goede nieuws te horen. "Die kleine heeft iedereen verbaasd. Echt iedereen", vertelt Swinkels aan het Eindhovens Dagblad. Helemaal uit de zorgen is het gezin echter nog niet. "Misschien dat we over een paar jaar, na tig controles, weer wat meer lucht krijgen. Elke keer dat hij nu koorts of iets anders krijgt, zou het kunnen dat de kanker terug is."

Swinkels pendelde voortdurend heen en weer tussen Eindhoven en Nijmegen, waar hij heel wat hectische situaties meemaakte. "De bloedwaardes kloppen niet? Te hoge koorts? Dan was het meteen paniek in de tent", vertelt de sluitpost. "Dan ging het bed weer heel het ziekenhuis door, om een paar uur later te horen dat ze niet weten wat het was. Je wordt daar knettergek van. Telkens zie je die chirurg al klaarstaan en ga je weer denken: gaat-ie het halen?"

"Geluk? Een wonder"
Volgens de doelman is het zes keer 'echt kantje boord' geweest voor zijn zoon. "Uiteindelijk bleek wat het meest gevreesd werd, juist zijn redding. De tumor lekte in zijn darmen en niet rechtstreeks in zijn bloedbaan. Dat maakte hem erg ziek, maar heeft hem wel gered. Geluk? Ik vind het een wonder." Swinkels hoopt dat het ergste achter de rug is en dat hij zich weer op het voetballend kan concentreren. "Fedde komt altijd graag kijken, maar moet nog wat aansterken. Hij zal snel weer naar de Aalsterweg komen. In elk geval vaker dan vorig jaar."