Spelersrapport: De Jong heerst op het middenveld, niet de avond van Tadic

Spelersrapport: De Jong heerst op het middenveld, niet de avond van Tadic

28-08-2018 23:08
131

Het is een klein wonder dat Ajax niet won van Dinamo Kiev, maar het belangrijkste doel is behaald: Ajax heeft zich geplaatst voor de groepsfase van de Champions League. Na een hele reeks gemiste kansen bleven de Amsterdammers steken op 0-0 in Kiev, wat meer dan genoeg was na de 3-1 in de heenwedstrijd. VoetbalPrimeur deelt cijfers uit.

André Onana – 7: Veel had Onana niet te doen op een druilerige avond in Kiev. Toch maakte hij in de beginfase het verschil met een knappe redding, op een bal die hij pas laat zag. Een vroege 1-0 zou een heel andere avond hebben kunnen betekend.

Noussair Mazraoui – 8: Tactisch goede wedstrijd gespeeld en brengt veel voetbalvermogen op de rechtbackpositie. Elke week overtuigt de jongeling steeds meer. Sloot aan waar het kon, maar zorgde ervoor dat hij nooit kwetsbaar was in de counter. Had zelfs de kans om te scoren, een van de vele Ajacieden, maar zijn kopbal werd uitstekend gepakt door Dinamo-keeper Boyko.

Matthijs de Ligt – 8: Als je De Ligt ziet spelen, vergeet je al snel dat hij pas negentien jaar is geworden. Maakt zo'n volwassen indruk, zeker met zijn manier van positie kiezen. De verdediger lijkt losse ballen als een magneet naar zich toe te trekken.

Daley Blind – 7,5: Gebruikte zijn slimheid en ervaring op de momenten dat ze het meest nodig waren. Blind haalde veel ballen weg en zette Dinamo-aanvallers geslepen buitenspel als gevaar dreigde.

Maximilian Wöber – 7: Het is een behoorlijke taak om de geschorste Tagliafico te vervangen, maar Wöber deed het prima. Liet zich continu zien op aanvallende posities, al is het wel onwennig voor de verdediger als hij met een bal dichtbij de zestien loopt.

Frenkie de Jong – 8: Soeverein en heersend op het middenveld. Niet alleen met ingenieuze pasjes het strafschopgebied in, ook met sierlijke dribbels waarmee hij menig aanval heeft ingeleid.

Lasse Schöne – 6,5: Niet dat Schöne een slechte wedstrijd speelde, maar het spel van de Deen steekt schril af in vergelijking met dat van zijn teamgenoten. Zeker met een tegenstander als Dinamo Kiev, zou een speler met meer creativiteit en urgentie meer het verschil kunnen maken op die positie.

Donny Van de Beek – 7: Heeft het licht uit zijn ogen gelopen. Was overal te vinden om duels aan te gaan en ballen te winnen. Was met zijn loopacties bovendien ook gevaarlijk en had een paar halve kansen om te scoren.

Hakim Ziyech – 8,5: Hoogtepuntje van de avond was wel die slinkse panna, waarna hij voorbij een aantal tegenstanders dribbelde. Straalde wederom een en al klasse uit en zag een fantastische vrije trap op de lat uiteen spatten.

Klaas-Jan Huntelaar – 5,5: Heeft toch wel heel veel kansen nodig om te scoren, blijkt al de hele kwalificatiereeks. Huntelaar maakte natuurlijk wel een aantal belangrijke goals op weg naar de Champions League, maar als je alle honderd procent kansen van de spits achter elkaar zet, is dat niet een heel fraai plaatje.

Dusan Tadic – 6: Het was niet de avond van Dusan Tadic. Hij had Ajax het al snel zoveel makkelijker kunnen maken door de penalty te benutten, maar hij raakte de paal. Sowieso maakte de Serviër een wat laconieke indruk.  

Invallers

Carel Eiting – x: Speelde te kort voor een beoordeling.

Dani de Wit – x: Speelde te kort voor een beoordeling.

(Jonas Medhin/VoetbalPrimeur)