Ajax voor het eerst in vier jaar tijd naar groepsfase Champions League

28-08-2018 22:52
353

Ajax heeft zich voor het eerst in vier jaar tijd geplaatst voor de groepsfase van de Champions League. Na de 3-1 overwinning in Amsterdam werd het in Oekraïne 0-0.

De wedstrijd werd behoorlijk ontsierd door supporters van Kiev, die het al twee dagen gemunt hebben op fans van Ajax. Voor de wedstrijd probeerden zij zelfs toegang te krijgen tot het uitvak van de Amsterdamse fans. Nadat de rust wedergekeerd was, werd er gevoetbald. Dinamo startte zoals iedereen op voorhand verwachtte. De Oekraïners stormden en grepen Ajax vanaf de eerste minuut bij de keel.

Dat leverde na vijf minuten spelen de eerste grote kans van de wedstrijd op. André Onana redde knap op een inzet van Viktor Tsihankov. Daarna begon Ajax te voetballen. Na dertien minuten spelen kregen de mannen van Erik ten Hag dé kans om het tweeluik in het slot te gooien. Scheidsrechter Skomina gaf Matthijs de Ligt een penalty nadat hij te opzichtig vastgehouden werd. Dusan Tadic, tegenwoordig de vaste penaltynemer, schoot echter op de paal.

Ook daarna was Ajax veel beter, al moest de ploeg waakzaam blijven voor uitbraken van Kiev. De Amsterdammers hadden de overhand, maar verprutsten kans na kans. Donny van de Beek kreeg een kans, net als Klaas-Jan Huntelaar (2), Maximilian Wöber en Hakim Ziyech. Het is een wonder dat de ploeg van Ten Hag nog op 0-0 stond bij de rust.

Ook na de rust was Ajax oppermachtig. Niemand zal begrijpen waarom de Amsterdammers geen enkel doelpunt wisten te maken in Kiev. Ziyech kreeg een kans en doelman Boyko pareerde een inzet van Noussair Mazraoui. Even later schoot Ziyech een vrije trap op de paal en miste Huntelaar een paar niet te missen kansen.

Kiev kon daar weinig tegenoverstellen. De Oekraïners leunden achterover en loerden op spaarzame uitbraken, waar vrijwel niets mee gedaan werd. Ook in de laatste tien minuten moesten de Amsterdammers in opperse staat van paraatheid zijn. Ajax liet de teugels wat vieren, waardoor Kiev in het zadel geholpen werd. Het ontbrak de thuisploeg echter aan scherpte.

Na wat defensieve wissels van Ten Hag floot de scheidsrechter in minuut 92 voor het einde van de wedstrijd, waardoor Ajax zich voor het eerst in vier jaar tijd plaatst voor de groepsfase van de Champions League. Sturm Graz, Standard Luik en nu dus Dinamo Kiev moesten hun meerdere erkennen in de Amsterdammers. Woensdag kan PSV zich bij Ajax voegen als BATE Borisov verslagen wordt.