'Voetballers horen de muppetshow van Derksen en voelen zich tweederangs burgers'

'Voetballers horen de muppetshow van Derksen en voelen zich tweederangs burgers'

31-08-2018 00:00
273

Dries Boussatta begrijpt de keuze van Noussair Mazraoui voor Marokko volledig. De twintigjarige rechtsback van Ajax bedankte woensdagavond definitief voor Oranje.

Boussatta was in 1998 de eerste Marokkaanse Nederlander die voor Oranje uitkwam. Hij ziet dat kiezen voor Marokko zéker niet meer slechter is voor je carrière. "Nederlanders praten vaak denigrerend over deelname aan de Afrika Cup, maar wat heeft Nederland dan gewonnen? Eén Europese prijs, in 1988", aldus Boussatta tegen de Volkskrant.

Ook het verharde immigratiedebat speelt een rol bij de keuze van 'Marokkaanse' voetballers, benadrukt Boussatta. Hij neemt de uitspraken Johan Derksen als voorbeeld. "In de muppetshow van Derksen is het altijd Marokkaantje dit en Marokkaantje dat. Voetballers horen dat en voelen zich tweederangsburgers."

De oud-speler van onder meer FC Utrecht en AZ denkt dat 'negen van de tien' Marokkaans-Nederlandse voetballers in de toekomst voor een interlandcarrière bij de Leeuwen van de Atlas kiezen. Hij geeft ze geen ongelijk. "Moest ik nu kiezen, werd het ook Marokko."

Lees ook: Mazraoui bedankt voor Oranje: "Het liefst zou ik voor allebei de landen uitkomen"

Lees ook: 'Marokko is nog niet klaar in Nederland en aast ook op Jong Oranje-international'