Boefje Frenkie de Jong wekte frustratie: Interesseert hem helemaal niets

Boefje Frenkie de Jong wekte frustratie: "Interesseert hem helemaal niets"

13-09-2018 12:13
60

Kees van Buuren speelde bij Willem ll samen met Frenkie de Jong. De 32-jarige routinier, nu actief bij USV Hercules, onderschatte de Ajax-revelatie behoorlijk.

"Ik heb met hem gespeeld bij Willem ll en tegen hem toen hij bij Jong Ajax zat", vertelt Van Buuren bij FC Afkicken. "Bij ons mocht hij een paar keer meetrainen. We keken elkaar een beetje aan: het is een jong ventje van zestien jaar. Laat hem de bal maar krijgen, dan gaan we even vol drukzetten. Dat hebben we twee, drie keer geprobeerd, maar toen was hij al zo goed met de bal. Hij trainde een paar keer in de week met ons mee. Voor de rest niet, want hij was nog B-junior."

Van Buuren zag toen al dat De Jong 'ontiegelijk' goed kon voetballen. Hij merkte dat Jurgen Streppel niet altijd blij was met de houding van de middenvelder. "We hadden Streppel als trainer. Die wilde passie en werken zien, gas geven..Als Frenkie niet deed wat er gedaan moest worden, begon hij tegen hem te schreeuwen. Het gaat bij hem het ene oor in en het andere oor uit. Het interesseert hem helemaal niets."

Van Buuren onderschatte De Jong in het begin, maar stelde zijn mening snel bij. "Ik voelde wel dat hij écht heel goed was. Je hebt in de jeugd wel vaker goede spelers, maar die gaan dan de verkeerde kant op. Door de verkeerde omgeving of de verkeerde vrienden. Ik wist niet hoe zijn omgeving was, maar ik kwam hem tegen bij Jong Ajax, toen was hij nóg beter geworden. Ik dacht: dat zit wel goed."