fallback image

Ajax-opponent AEK: Tank voorin, Barça-flop en Nederlands tintje onder de lat

19 september 2018 om 10:30

AEK Athene is woensdagavond de eerste tegenstander van Ajax in de poulefase van de Champions League. De kampioen van Griekenland komt als grote underdog in groep E naar Amsterdam. Wat moet je allemaal weten over AEK? Een introductie. 

Liefst 24 jaar moesten de fans van AEK er op wachten. In mei kroonde de Griekse grootmacht zich voor de eerste keer sinds 1994 tot nummer één van de Super League. Dat recordkampioen Olympiakos na zeven opeenvolgende titels van de troon werd gestoten, kwam voor vriend en vijand als een daverende verrassing. In 2013 kende AEK dusdanig veel financiële problemen, dat het zich failliet liet verklaren, twee divisies kelderde en op nul moest beginnen als amateurclub. 

In vijf jaar tijd zijn er wonderen verricht in Athene. Twee keer op rij, in 2014 en 2015, promoveerde AEK en gestaag is er gebouwd aan een nieuwe topclub. De financiële toekomst van AEK lijkt veilig, nu de ploeg vanaf komende zomer een fonkelnieuwe, moderne thuishaven betrekt. Het Agia Sofia Stadion biedt plaats aan zo'n 30.000 supporters. 

De trainer
Marinos Ouzounidis is de man die sinds deze zomer de scepter zwaait in Athene. Het is voor de 49-jarige Griek al zijn negende ploeg in twaalf jaar tijd. Voorganger Manolo Jiménez, die afgelopen jaar kampioen werd met AEK, verkaste naar Las Palmas. Voormalig verdediger Ouzounidis begon zijn trainersloopbaan in 2006 bij het Cypriotische APOEL. Hij werd direct kampioen met de topclub. Via tal van Griekse ploegen, en met wisselend succes, belandde Ouzounidis deze zomer bij AEK. 

 
In één van zijn eerste interviews als trainer van twaalfvoudig kampioen AEK vertelde de coach dat hij een groot bewonderaar is van het Spaanse voetbal. Hij ziet FC Barcelona als inspiratiebron. In 2017 ging Ouzounidis met de selectie van zijn toenmalige ploeg Panathinaikos op bezoek bij Ernesto Valverde. Een aantal dagen snoof hij aan de zijde van de Barça-trainer kennis op. 

De sterspelers
Op papier is Dmytro Chygrynskiy waarschijnlijk de meest bekende speler van AEK. De dertiger uit Oekraïne maakte in 2009 een spectaculaire transfer van Shakhtar Donetsk naar FC Barcelona. De Catalanen betaalden destijds een slordige 25 miljoen euro voor Chygrynskiy. Na één moeizaam jaar keerde de stopper weer terug naar zijn oude club. 

Via FC Dnipro belandde Chygrynskiy in 2016 bij AEK. Daar is hij de rots in de branding in de achterhoede. Het kampioenschap van afgelopen seizoen kon voor een groot deel worden toegeschreven aan de ijzersterke defensie. In 30 competitieduels werden er slechts twaalf doelpunten geïncasseerd. Chygrynskiy laat met zijn opbouwende vermogen en sterke inspeelpass daarnaast zien waarom Barça het ooit zo in hem zag zitten.


AEK-spits Ezequiel Ponce is pas 21 jaar, maar heeft nu al een indrukwekkend rijtje clubs achter zijn naam staan. Ponce debuteerde in 2013 bij Newell's Old Boys en verkaste twee jaar later naar AS Roma. Die ploeg verhuurde hem sindsdien aan Granada, Lille en - sinds dit seizoen - AEK. In zijn vaderland kreeg Ponce de veelzeggende bijnaam El Tanque  - De Tank. In zijn eerste drie competitieduels namens AEK scoorde de aanvaller twee keer. Aan het einde van dit seizoen heeft de club de optie om Ponce voor circa zeven miljoen euro definitief in te lijven. 

Tijdens het kampioensjaar was aanvoerder Petros Mantalos één van de uitblinkers bij AEK. Op de flank zorgt hij constant voor dreiging. Aanvaller Anastasios Bakasetas was in het seizoen 2017/18 goed voor meerdere belangrijke goals. Ajax heeft woensdagavond geen last van hem: Bakasetas is geschorst vanwege een rode kaart die hij ontving tijdens de verhitte clash met Vidi FC in de play-offs voor de Champions League. 

Leuk detail over doelman Vassilis Barkas: hij heeft een Nederlandse moeder. De 24-jarige keeper staat in Griekenland te boek als een groot talent. Inmiddels speelde hij vier interlands voor de nationale ploeg. Een groot deel van voorbije successeizoen moest AEK het zonder de geblesseerde Barkas stellen. De goalie kampte met problemen aan zijn hand. Nu is de international weer fit. 

De speelstijl
Bewonderaar van de Barça-stijl of niet: Ouzounidis is bovenal een realist. De coach laat zijn ploeg geduldig voetballen. AEK speelt compact en - bij vlagen - behoorlijk hard. Dat de kampioen vorig jaar twaalf tegengoals incasseerde in de competitie, toont aan dat de defensie goed op elkaar is ingespeeld. Doelman Barkas ontpopte zich bovendien regelmatig tot uitblinker. In de voorrondes van de Champions League was te zien hoe AEK met elf man op de eigen helft verdedigt en van daaruit tracht te counteren. Ajax zal nauwelijks tot geen ruimte krijgen. 

Sterk punt van AEK is de opbouw van achteruit. De eerder genoemde Chygrynskiy en controleur André Simões zijn belangrijk voor het geduldige spel dat Ouzounidis wil spelen. Simões zakt terug en probeert vlak voor zijn defensie het spel te verdelen. 

Gebleken is dat AEK moeilijk weet om te gaan met een achterstand. De ploeg is niet gewend om initiatief te nemen op de helft van de tegenstander. Met ruimte in de rug zijn Chygrynskiy en collegaverdediger Vassilis Lambropoulos kwetsbaar. Zodra AEK de aanval móet zoeken, oogt het onwennig en zullen er kansen ontstaan voor tegenstanders. 

De opstelling
Verschillende media speculeerden eerder over een tactische wijziging bij de Grieken. Ouzounidis zou serieus overwegen om met vijf verdedigers te spelen in de Johan Cruijff Arena. Het lijkt er echter op dat de coach voor zijn gebruikelijke 4-5-1 formatie gaat. Ponce is het aanspeelpunt in de spits. Hélder Lopes, Marko Livaja en Bakasetas zijn geschorst. Het feit dat de ploeg met een behoorlijk nieuwe opstelling aantreedt in Amsterdam, lijkt goed nieuws voor Ajax. 

Barkas, Bakatis, Oikonomou, Lampropoulos, Hult, Galo, Simoes, Klonaridis, Galanopoulos, Mantalos en Ponce