Ajax-opponent AEK: Tank voorin, Barça-flop en Nederlands tintje onder de lat

Ajax-opponent AEK: Tank voorin, Barça-flop en Nederlands tintje onder de lat

Gepubliceerd: woensdag 19 september 2018 om 10:30wo 19-09-2018 om 10:30

AEK Athene is woensdagavond de eerste tegenstander van Ajax in de poulefase van de Champions League. De kampioen van Griekenland komt als grote underdog in groep E naar Amsterdam. Wat moet je allemaal weten over AEK? Een introductie. 

Liefst 24 jaar moesten de fans van AEK er op wachten. In mei kroonde de Griekse grootmacht zich voor de eerste keer sinds 1994 tot nummer één van de Super League. Dat recordkampioen Olympiakos na zeven opeenvolgende titels van de troon werd gestoten, kwam voor vriend en vijand als een daverende verrassing. In 2013 kende AEK dusdanig veel financiële problemen, dat het zich failliet liet verklaren, twee divisies kelderde en op nul moest beginnen als amateurclub. 

In vijf jaar tijd zijn er wonderen verricht in Athene. Twee keer op rij, in 2014 en 2015, promoveerde AEK en gestaag is er gebouwd aan een nieuwe topclub. De financiële toekomst van AEK lijkt veilig, nu de ploeg vanaf komende zomer een fonkelnieuwe, moderne thuishaven betrekt. Het Agia Sofia Stadion biedt plaats aan zo'n 30.000 supporters. 

De trainer
Marinos Ouzounidis is de man die sinds deze zomer de scepter zwaait in Athene. Het is voor de 49-jarige Griek al zijn negende ploeg in twaalf jaar tijd. Voorganger Manolo Jiménez, die afgelopen jaar kampioen werd met AEK, verkaste naar Las Palmas. Voormalig verdediger Ouzounidis begon zijn trainersloopbaan in 2006 bij het Cypriotische APOEL. Hij werd direct kampioen met de topclub. Via tal van Griekse ploegen, en met wisselend succes, belandde Ouzounidis deze zomer bij AEK. 

 
In één van zijn eerste interviews als trainer van twaalfvoudig kampioen AEK vertelde de coach dat hij een groot bewonderaar is van het Spaanse voetbal. Hij ziet FC Barcelona als inspiratiebron. In 2017 ging Ouzounidis met de selectie van zijn toenmalige ploeg Panathinaikos op bezoek bij Ernesto Valverde. Een aantal dagen snoof hij aan de zijde van de Barça-trainer kennis op. 

De sterspelers
Op papier is Dmytro Chygrynskiy waarschijnlijk de meest bekende speler van AEK. De dertiger uit Oekraïne maakte in 2009 een spectaculaire transfer van Shakhtar Donetsk naar FC Barcelona. De Catalanen betaalden destijds een slordige 25 miljoen euro voor Chygrynskiy. Na één moeizaam jaar keerde de stopper weer terug naar zijn oude club. 

Via FC Dnipro belandde Chygrynskiy in 2016 bij AEK. Daar is hij de rots in de branding in de achterhoede. Het kampioenschap van afgelopen seizoen kon voor een groot deel worden toegeschreven aan de ijzersterke defensie. In 30 competitieduels werden er slechts twaalf doelpunten geïncasseerd. Chygrynskiy laat met zijn opbouwende vermogen en sterke inspeelpass daarnaast zien waarom Barça het ooit zo in hem zag zitten.


AEK-spits Ezequiel Ponce is pas 21 jaar, maar heeft nu al een indrukwekkend rijtje clubs achter zijn naam staan. Ponce debuteerde in 2013 bij Newell's Old Boys en verkaste twee jaar later naar AS Roma. Die ploeg verhuurde hem sindsdien aan Granada, Lille en - sinds dit seizoen - AEK. In zijn vaderland kreeg Ponce de veelzeggende bijnaam El Tanque  - De Tank. In zijn eerste drie competitieduels namens AEK scoorde de aanvaller twee keer. Aan het einde van dit seizoen heeft de club de optie om Ponce voor circa zeven miljoen euro definitief in te lijven. 

Tijdens het kampioensjaar was aanvoerder Petros Mantalos één van de uitblinkers bij AEK. Op de flank zorgt hij constant voor dreiging. Aanvaller Anastasios Bakasetas was in het seizoen 2017/18 goed voor meerdere belangrijke goals. Ajax heeft woensdagavond geen last van hem: Bakasetas is geschorst vanwege een rode kaart die hij ontving tijdens de verhitte clash met Vidi FC in de play-offs voor de Champions League. 

Leuk detail over doelman Vassilis Barkas: hij heeft een Nederlandse moeder. De 24-jarige keeper staat in Griekenland te boek als een groot talent. Inmiddels speelde hij vier interlands voor de nationale ploeg. Een groot deel van voorbije successeizoen moest AEK het zonder de geblesseerde Barkas stellen. De goalie kampte met problemen aan zijn hand. Nu is de international weer fit. 

De speelstijl
Bewonderaar van de Barça-stijl of niet: Ouzounidis is bovenal een realist. De coach laat zijn ploeg geduldig voetballen. AEK speelt compact en - bij vlagen - behoorlijk hard. Dat de kampioen vorig jaar twaalf tegengoals incasseerde in de competitie, toont aan dat de defensie goed op elkaar is ingespeeld. Doelman Barkas ontpopte zich bovendien regelmatig tot uitblinker. In de voorrondes van de Champions League was te zien hoe AEK met elf man op de eigen helft verdedigt en van daaruit tracht te counteren. Ajax zal nauwelijks tot geen ruimte krijgen. 

Sterk punt van AEK is de opbouw van achteruit. De eerder genoemde Chygrynskiy en controleur André Simões zijn belangrijk voor het geduldige spel dat Ouzounidis wil spelen. Simões zakt terug en probeert vlak voor zijn defensie het spel te verdelen. 

Gebleken is dat AEK moeilijk weet om te gaan met een achterstand. De ploeg is niet gewend om initiatief te nemen op de helft van de tegenstander. Met ruimte in de rug zijn Chygrynskiy en collegaverdediger Vassilis Lambropoulos kwetsbaar. Zodra AEK de aanval móet zoeken, oogt het onwennig en zullen er kansen ontstaan voor tegenstanders. 

De opstelling
Verschillende media speculeerden eerder over een tactische wijziging bij de Grieken. Ouzounidis zou serieus overwegen om met vijf verdedigers te spelen in de Johan Cruijff Arena. Het lijkt er echter op dat de coach voor zijn gebruikelijke 4-5-1 formatie gaat. Ponce is het aanspeelpunt in de spits. Hélder Lopes, Marko Livaja en Bakasetas zijn geschorst. Het feit dat de ploeg met een behoorlijk nieuwe opstelling aantreedt in Amsterdam, lijkt goed nieuws voor Ajax. 

Barkas, Bakatis, Oikonomou, Lampropoulos, Hult, Galo, Simoes, Klonaridis, Galanopoulos, Mantalos en Ponce

Poll

Gaat Ajax winnen van AEK Athene?

(9303 stemmen)

Plaats een reactie

Johnny Cash +8751
woensdag 19 september 2018 om 10:32
Lekker boeiend al die feitjes. We gaan gewoon winnen vanavond ❌❌❌
Vind ik leuk
woensdag 19 september 2018 om 10:43
Belangrijke wedstrijd gaat het zijn, deze moet uiteraard gewonnen worden wil je voor plek 2 achter Bayern gaan. Veel succes Ajax!
Vind ik leuk
UitdeBijlmer +3477
woensdag 19 september 2018 om 11:30
Deze wedstrijd moet al gewonnen worden als je voor de derde plek wil gaan!
Vind ik leuk
woensdag 19 september 2018 om 11:34
Tuurlijk, maar lijkt me dat Ajax voor de 2e plek gaat ofniet?
Vind ik leuk
woensdag 19 september 2018 om 11:37
We kunnen ook gerust stellen dat je deze moet winnen om een goede kans te maken op een plek boven plek 4 =)
houden we alles open
Vind ik leuk
woensdag 19 september 2018 om 11:39
Als je deze verliest kun je nog gewoon derde worden lijkt me, tweede lijkt me dan echter moeilijker.
Vind ik leuk
woensdag 19 september 2018 om 11:43
Uiteraard, maar daarom zeg ik ook een goede kans ;) hoe meer punten hoe groter de kans op een hogere plek (dus ook op de 3e).
Vind ik leuk
UitdeBijlmer +3477
woensdag 19 september 2018 om 11:59
We gaan zelfs voor de 1ste plek.. Maar wil je niet laatste eindigen, zal er van je directe concurrent voor de derde plek (zeker thuis!) gewonnen moeten worden.
Wat er na deze wedstrijd nog meer mogelijk is gaan we later zien.
Jouw opmerking was ook niet incorrect, maar de nadruk ligt nu en bij deze tegenstander allereerst op de derde plek.
Vind ik leuk
woensdag 19 september 2018 om 12:05
Vooruit dan maar ;)
Vind ik leuk
woensdag 19 september 2018 om 10:38
Zou die griekse hitte niet onderschatten in een kolkende arena, Die grieken kunnen nog eens gekke dingen doen....

EDIT: NL CLubs in Europa moeten niet altijd makkelijk denken, WAT wel vaak gebeurt..
[Reactie gewijzigd op woensdag 19 september 2018 om 10:39]
Vind ik leuk
woensdag 19 september 2018 om 10:41
Dat maak jij er uit op omdat er vaak genoeg Nederlandse clubs uit worden geknikkerd door nietszeggende ploegen uit het Oostblok.
Maar je denkt toch niet serieus dat ze er maar voor het gemak vanuit gaan dat ze toch wel winnen?
Vind ik leuk
woensdag 19 september 2018 om 10:43
Als dat denkvermogen in de Eredivisie wordt gebruikt, waarom niet bij CL :)

Ik verwacht inderdad gewoon een overwinning voor Ajax, maar of dat makkelijk gaat is een ander verhaal..
Vind ik leuk
woensdag 19 september 2018 om 10:39
Maar 12 goals tegen in de competitie. Knap zat.
Waardeloze competitie, maar goed, knap zat.
Vind ik leuk
Donnygo +3959
woensdag 19 september 2018 om 10:58
Dus snel op 1-0 komen dan moeten ze komen en dat kunnen ze dus blijkbaar niet. 12 goals tegen in de competitie is wel een leuk feitje maar je meot het wel in perspective zien tegen wat voor tegenstanders ze moesten.

Top ploeg met een nieuw stadion van 30.000 na 5 jaar geleden als amateur ploeg weer gestart te zijn is wel een hele snelle wederopbouw dan.
Vind ik leuk
rinirat +3231
woensdag 19 september 2018 om 11:00
Zwaar negatieve spiegeling van die ploeg een en al verdedigen.
Vind ik leuk
Eddepet +99
woensdag 19 september 2018 om 11:01
Met de rust staat t al 5 of 6-0. Lekkere makkelijke start in de CL
Vind ik leuk
Senn +8092
woensdag 19 september 2018 om 11:50
5 of 6-0 pas?
Vind ik leuk
woensdag 19 september 2018 om 11:07
90 minuten lang,
Voor onze club uit Amsterdam!
Gekkenhuis op de tribune,
Niemand die ons stoppen kan!!!
Vind ik leuk
Rodajc +18123
woensdag 19 september 2018 om 11:08
Éla stin AEK, πηγαίνετε!
Vind ik leuk
John M. +5054
woensdag 19 september 2018 om 11:14
Ik vermoed dat ze in het systeem 10-0-0 zullen spelen incl. dubbeldekker.
Vind ik leuk
Blindsy +17207
woensdag 19 september 2018 om 11:24
Goed verhaal, lekker kort ook. Maar samengevat, zet Huntelaar tegen die OekraÏense baardaap aan, en laat De Ligt maar bij dat Argentijnse spitsje in zijn nek hijgen, dan blijven er 8 spelers over om minstens één doelpunt te maken. 4-5-1, Lachen. 1-0 is genoeg. Tis geen Barcelona, heh?!!
Vind ik leuk
woensdag 19 september 2018 om 12:03
Terwijl het hele land aan de financiele afgrond bungelt zien zij kans om een club op te bouwen met representatief elftal en een nieuw stadion.
Ik vraag mij af hoe dat mogelijk is.
Vind ik leuk
JWK +636
woensdag 19 september 2018 om 12:20
Vergeet het maar zonder De Ligt!😕
Vind ik leuk
repeP +2033
woensdag 19 september 2018 om 12:24
Op het skyscraper city forum is een thread over het nieuwe stadion van AEK: https://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1640345&page=3

Fraai, vind ik tenminste, hoe men er meerdere typisch Griekse accenten in gaat aanbrengen. Tevens fraai dat het midden in de stad wordt gebouwd. Al zou het mij niet verbazen dat er aardig wat over gediscussieerd is, schijnbaar een gedeelte van een park innemend: https://www.google.com/maps/place/38°02'13.0%22N+23°44'28.9%22E/@38.0305304,23.741358,875a,35y,39.21t/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x0:0x0!8m2!3d38.036947!4d23.741358?hl=en
Vind ik leuk

Bekijk het laatste nieuws