Acht conclusies: PSV legt Ten Hag-misvatting bloot, hoofdrol voor De Jong

Acht conclusies: PSV legt Ten Hag-misvatting bloot, hoofdrol voor De Jong

23-09-2018 19:10
80

PSV rekende zondag simpel af met Ajax en deelde daarmee de eerste tik uit in de titelstrijd. VoetbalPrimeur trekt acht conclusies na de eenzijdige topper.

PSV legt Ten Hag-blunder bloot
PSV maakt in de eerste helft optimaal gebruik van de zwakheden bij Ajax. De Amsterdammers kwamen naar Eindhoven om het eigen spelletje te spelen, maar met Noussair Mazraoui, Frenkie de Jong, Daley Blind en Nicolás Tagliafico had Ajax te weinig 'echte' verdedigers op het veld staan. Steven Bergwijn en Hirving Lozano kregen daardoor vrij spel. Dat mag Erik ten Hag zich aanrekenen.

De Ligt node gemist
Niemand kan eromheen: Ajax miste De Ligt. De aanvoerder had nog te veel last van de knieblessure die hij deze week opliep, waardoor hij de Champions League-wedstrijd tegen AEK Athene ook al moest laten schieten. Ajax redde het tegen de Grieken nog wel, maar PSV - en dan vooral het aanvalstrio Lozano, Bergwijn en Luuk de Jong - blijkt toch andere koek.

PSV dominant
Mark van Bommel kon tevreden toekijken hoe zijn strijdplan tot in de puntjes werd uitgevoerd door zijn spelers. PSV speelde vanaf minuut één met een hoge intensiteit en gaf de Ajax-aanvallers geen centimeter ruimte. Als Hakim Ziyech, Dusan Tadic en Klaas-Jan Huntelaar de bal hadden, zaten de PSV'er er direct vol op met minimaal twee man. Dat heeft Van Bommel in die paar maanden toch snel voor elkaar gekregen.

Niet Onana's dag
Een onvoldoende voor Onana, die een slechte dag beleefde in Eindhoven. De doelman, die zelf verklaart dat hij in belangrijke uitwedstrijden altijd z'n beste spel laat zien, had in de eerste helft nauwelijks een bal klem en moest drie keer vissen. In de tweede helft ging hij bovendien over de schreef met een elleboogstoot(je) tegen Luuk de Jong. Ook Daley Blind en Frenkie de Jong gingen bij de PSV-goals niet vrijuit.

Titelfavoriet komt uit Eindhoven
Ajax kende een uitstekende transferzomer, terwijl PSV spelers als De Jong, Pereiro, Lozano, Bergwijn Zoet behield, twee goede backs kocht en het centrum opnieuw inrichtte. Dat bleek in Eindhoven doorslaggevend. PSV straalde in alles uit dat het de zaakjes op orde heeft en bombardeerde zich tot dé titelfavoriet. Het verschil is al vijf punten na zes speelronden.

Kritiekpuntje Overmars
In de zomer klonk er massaal applaus voor het aankoopbeleid van Ajax, dat zich versterkte met onder andere Premier League-spelers Dusan Tadic en Daley Blind. Het applaus was niet per se onterecht, maar Marc Overmars lijkt één positie te zijn vergeten: een back-up voor De Ligt. Want een extra mandekker had tegen dit PSV geen kwaad gekund.

Hoofdrol De Jong
Niet Frenkie, maar Luuk eiste een hoofdrol op in de eerste Eredivisie-topper van het seizoen. De Jong heerste in de lucht en bood PSV keer op keer een uitweg wanneer Ajax druk probeerde te zetten. Opvallend: ondanks dat De Jong in de spits staat, was hij de PSV'er met de meeste balcontacten en passes.

Ajax-debutant schrijft geschiedenis
Viel er dan helemáál niets te lachen bij Ajax? Jawel, want Ten Hag liet Ryan Gravenberch invallen. De middenvelder (16 jaar en 130 dagen) is daardoor de jongste debutant in de geschiedenis van Ajax. In de tien minuten die hij kreeg kon hij weinig laten zien, maar het staat vast dat Ajax een juweeltje in huis heeft.

(Ruben Winkels / VoetbalPrimeur)