Voormalig videoanalist Ajax hoofdtrainer in Almere: 'Jol nog altijd dankbaar'

Voormalig videoanalist Ajax hoofdtrainer in Almere: 'Jol nog altijd dankbaar'

27-09-2018 13:37
1

Michele Santoni (38) kwam deze zomer naar Almere City. Zijn eerste jaar als hoofdtrainer verloopt voorlopig goed: Almere City staat na zes wedstrijden op de vierde plek in de Keuken Kampioen Divisie. Voor Santoni begon het allemaal toen hij aan de slag ging als videoanalist bij Ajax.

Tussen 2009 en 2014 was hij werkzaam in de hoofdstad, waar hij samenwerkte met Martin Jol en Frank de Boer. "Ik ben Martin nog altijd dankbaar voor de kans die hij me heeft geboden. Het was een fantastische ervaring en van Martin heb ik echt ontzettend veel kunnen leren. Zeker ook dingen die ik nu ga gebruiken in mijn carrière als hoofdtrainer", vertelt Santoni aan ELF Voetbal.

Na zijn tijd bij Ajax verkaste hij naar Italië, waar hij werkte voor Livorno, Cesena (beiden als assistent), Lazio (jeugdteams) en Cagliari (techniektrainer). "In Italië zijn veel meer tactische trainingen dan in Nederland. Ik besteed daar veel aandacht aan. Ik train ook veel op het spel zonder bal, dat is voor voetballers vaak mentaal zwaar. Je moet dus de goede momenten kiezen voor zo’n training."

Volgens Santoni kan het samenvoegen van de Nederlandse en Italiaanse voetbalschool een mooie mix zijn. "De verschillen tussen competities, speelstijlen en trainingsmethodes zijn natuurlijk duidelijk. Ik probeer de beste aspecten vanuit beide landen te halen. Al kijk ik ook verder dan alleen de Nederlandse of Italiaanse school. Ik ben ook in Duitsland, Spanje en Portugal geweest."