Jonker wijst Frenkie de Jong op Bazoer en De Bruyne: Ik roep dat al jaren

Jonker wijst Frenkie de Jong op Bazoer en De Bruyne: "Ik roep dat al jaren"

01-10-2018 12:00
78

Bayern München, Real Madrid, FC Barcelona: de 'absolute top' is haalbaar voor Ajax-talent Frenkie de Jong, gelooft Andries Jonker. In gesprek met VoetbalPrimeur plaatst de oud-trainer van onder meer Bayern München en VfL Wolfsburg en voormalig hoofd jeugdopleiding van Arsenal echter ook kanttekeningen. "Ga eerst eens honderd wedstrijden spelen!"

Neo-international De Jong (21) wordt al maanden in verband gebracht met de Europese elite. Jonker voorspelt de rechtspoot een grote toekomst. "Hij maakt op mij een héle goede indruk. Qua voetballend vermogen, lef, stabiliteit in het hoofd", zegt hij in gesprek met VoetbalPrimeur. "Ik ben al heel vroeg getipt over hem door een Willem II-kenner, Jan van Gool. Hij was de eerste die ooit tegen me zei: we hebben een topper bij Willem II."

"Ik werd gebeld, Frenkie was toen een jaar of veertien. Van Gool zei: we hebben een topspeler in de dop in huis. Als je 'm ooit kan halen, waar je ook werkt, moet je dat doen. Hij heeft gelijk gehad. Ik denk dat De Jong de absolute top kan halen. Bayern München, Manchester United, FC Barcelona, Real Madrid: noem ze maar op."

De Bruyne en Bazoer
Jonker is sceptisch over een snelle transfer naar een buitenlandse competitie. Hij spreekt uit ervaring. "Bij Bayern, Arsenal en Wolfsburg heb ik van alle kanten meegemaakt wat er gebeurt wanneer jongens te vroeg die stap maken. In Wolfsburg kregen we destijds Kevin De Bruyne. Hij kwam teleurgesteld terug van Chelsea. We moesten met hem aan de slag. Te vroeg de stap gemaakt."

"Ik denk altijd, en ik roep dat al jaren: laat die gasten eerst eens honderd wedstrijden spelen in het land waar ze vandaan komen. Honderd wedstrijden, oftewel: teleurstelling, iets te vieren, kritiek van het publiek, een blessure, omhoog geschreven door de media… Je maakt alles mee."

"Dat is niet leeftijdsgebonden, dus. Als een speler op zestienjarige leeftijd debuteert en drie seizoenen meedoet, dan zit je op je twintigste aan dat aantal. Ga er nou eerst eens honderd spelen! Daarna vind ik het vroeg genoeg om te gaan, met als voorwaarde dat er een reëel perspectief is om aan spelen toe te komen."


Bij Wolfsburg maakte Jonker in 2017 van dichtbij Riechedley Bazoer mee. "Onder mij speelde hij nog. Eerst had Bazoer het moeilijk, maar op een gegeven moment werd hij gekozen tot rookie van de maand, hij had het uitstekend gedaan. Daarna speelde hij niet meer. Dan wordt het weer moeilijk voor hem. Die gasten moeten spelen! Vòòrdat je de stap maakt naar een absolute topclub, moet er echt perspectief zijn om minuten te maken. Dat is een voorwaarde. Ik houd altijd vast aan die honderd wedstrijden-regel. Dat is wat ik in al die jaren gezien heb."

De Ligt
Net als De Jong prijkt ook Ajax-captain Matthijs de Ligt op de verlanglijstjes van de volledige Europese top. Voor de negentienjarige Oranje-international geldt in principe hetzelfde credo, stelt Jonker. "In Nederland elke week de beste zijn, dat moet de eerste stap zijn. Elke week er staan. Een slippertje, een goal - en dan beide benen op de grond houden. Ik weet hoe het werkt bij Bayern München. Als je daar een foutje maakt, moet je dat niet nóg een keer doen – want dan doe je de volgende keer gewoon niet meer mee."

"In Nederland zeggen we: hij is jong, hij maakt foutjes. Is ook zo. Maar bij Bayern wordt dat niet geaccepteerd. Je moet winnen, het moét. Foutjes kunnen niet, foutjes komen daar niet in het woordenboek voor. Dat is het verschil: de acceptatie. Als jonge speler moet je er direct staan. Het wordt niet meer of minder gewogen dan bij een ander. Ook De Ligt is gebaat bij honderd wedstrijden."

(Paul Audenaerd/VoetbalPrimeur)