Endt hoopt op Inter-zege in Eindhoven: 'Bij PSV zie ik meer individueel talent'

Endt hoopt op Inter-zege in Eindhoven: 'Bij PSV zie ik meer individueel talent'

03-10-2018 12:00
70

Kom dezer dagen bij David Endt niet aan met 'het belang van het Nederlandse voetbal'. De journalist, spelersbegeleider en voormalig teammanager van Ajax raakte in de jaren zestig bezeten van Internazionale – en nog altijd stroomt er zwart-blauw bloed door zijn aderen. Woensdagavond speelt grote liefde Inter in Eindhoven tegen PSV. Drie keer raden voor wie Endt juicht. 

Nederlandse punten scoren voor de fameuze UEFA-coëfficientenlijst: het interesseert hem woensdagavond tussen 21.00 en 23.00 uur niet. Endt (64) is al ruim vijftig jaar bezeten van de Nerazzurri. "Zo'n nationaal gevoel, dat we punten moeten pakken om bijvoorbeeld AZ toegang te geven tot Europees voetbal… Dat vind ik ondergeschikt aan de spanning en de fascinatie voor die ene wedstrijd. Nee, zo denk ik niet", zegt hij in gesprek met VoetbalPrimeur. 

Endt werd als jonge voetbalfanaat gegrepen door het Inter-virus. Hij maakte later tal val reizen naar Italië, bezocht derby's tegen aartsrivaal AC Milan en schreef uiteindelijk, in 2009, zelfs een boek over de achttienvoudig kampioen van Italië: Mijn Inter. "Inter was er voor mij eerder dan Ajax, gevoelsmatig. Het is altijd een mooi contrast geweest tussen twee clubs. Ploegen met een heel andere spelopvatting die ook qua kleuren enorm verschilden."


Als jeugdspeler en later teammanager in Amsterdam beleefde Endt diverse confrontaties tussen zwart-blauw en rood-wit. "Die wedstrijden hebben altijd een speciaal tintje gehad. Natuurlijk omdat de omgeving wíst dat Inter mijn club is. Aan Italiaanse zijde vond men dat heel curieus en grappig, apart. Er werden zelfs artikelen over geschreven in La Gazzetta dello Sport."

"Moratti, de voorzitter van Inter, wist er ook van. Hij kwam naar me toe en zei dat-ie blij en trots was: een Ajacied supporter van Inter. Dat maakte die wedstrijden natuurlijk speciaal. Ik werkte voor Ajax, dus hoop je uiteindelijk op dat moment tóch dat die club wint. Het waren hoe dan ook altijd bijzondere wedstrijden en ervaringen."

Die club uit Turijn
De laatste grote Inter-successen dateren inmiddels van 2010. "De Champions League-winst, onder José Mourinho, dat was het laatste huzarenstukje. Sinds die tijd is de club in een vrije val geraakt", vertelt Endt. "Inter is in een gat geduikeld, met veel aspiraties, vaak gebaseerd op illusies en dromen. In Italië stuit de club op de hegemonie van Juventus. Dat is heel voelbaar en frustrerend. Ook dit seizoen was het gevoel dat er tegenwicht geboden kon worden aan die club uit Turijn. De realiteit vertelt echter dat Inter nog ver weg is van dat niveau."


De eigenaren van Inter investeerden afgelopen zomer een kleine 100 miljoen euro in nieuwe spelers. Na zeven speelrondes is de realiteit bitter: Juve staat nu al acht punten voor. Romanticus Endt herkent het patroon als geen ander. "Het verhaal van Inter. Elk seizoen worden er goede spelers gehaald. Jonge talenten, namen die veel geld kosten. Het levert alleen nooit iets op. Dat maakt mij altijd huiverig om hoog van de toren te blazen wanneer er grote aankopen worden gedaan."

"Een team formeren, dáár gaat het om. Misschien is er nét niet genoeg geld om de echte toppers te halen. Het gaat om samensmelting van krachten, om de juiste persoonlijkheden in een team. Als er telkens veel aankopen worden gedaan, kost het tijd om een soepel draaiende machine te creëren. Dat is het moeilijkste werk van een trainer, denk ik. Er is druk van buitenaf, van media, van supporters. Als trainer moet je daarmee zien te dealen."

Individueel talent
Woensdagavond staat in het Phillips Stadion de clash met PSV op het programma. Endt is razend benieuwd naar de krachtsverhoudingen tussen de topclubs uit Eindhoven en Milaan. "Je ziet hoe kwetsbaar PSV kan zijn zodra het op een hoger podium acteert. 4-0 verlies bij Barcelona, dat geeft iets aan. Inter tegen Tottenham Hotspur hield ook niet over. Als ik de twee ploegen vergelijk, denk ik dat ze erg aan elkaar gewaagd zijn. De fysieke kracht die Inter heeft, compenseert het iets grotere individuele talent dat ik bij PSV zie."


"Ik denk dat het voor PSV moeilijk wordt om Inter te verrassen. Ze zullen zich instellen op het spel dat PSV wil spelen. Ze hebben bovendien een paar wapens in huis. Het meest onberekenbare wapen heet Mauro Icardi. Tegen Spurs was-ie 85 minuten onzichtbaar en daarna knalde hij een bal erin. Ik denk dat Inter met respect naar Eindhoven komt. PSV is absoluut niet kansloos tegen Inter - en dat zullen ze tegen Tottenham ook niet zijn."

Het uitgekookte, hongerige PSV noemt Endt 'een aardige mix'. "Volgens mij heeft Mark van Bommel het trainersvak behoorlijk onder de knie. Ik denk dat-ie een extra kwaliteit heeft toegevoegd aan dit PSV. Ze spelen veel dominanter. Het is mooi om te zien hoe Van Bommel dat voor elkaar krijgt. Hij heeft een ploeg met flink wat ervaring én jonge spelers. Jorrit Hendrix is nog vrij jong. Denzel Dumfries, Angelino..."

"Daarnaast Hirving Lozano natuurlijk. Dat is er zeker eentje waarvan ik denk: als hij over twee jaar fysiek sterker is, kan hij prima in de Serie A spelen. In die rare, gekke Serie A worden er andere dingen gevraagd. Dat heeft Lozano in zich."

Lees ook: Endt ziet 'Ajax-jongens' uitblinken in Eindhoven: "Dat maakt het wel grappig"

(Paul Audenaerd/VoetbalPrimeur)