'Financieel debacle dreigt voor Ronaldo: sponsordeals staan op het spel'

'Financieel debacle dreigt voor Ronaldo: sponsordeals staan op het spel'

03-10-2018 08:29
76

Cristiano Ronaldo ontkent de beschuldigingen van verkrachting met klem, maar de politie van Las Vegas heeft de zaak inmiddels heropend. Dat kan grote gevolgen hebben voor de sponsorcontracten van de Portugese ster.

Kathryn Mayorga beschrijft in Der Spiegel tot in detail hoe de avond in Las Vegas negen jaar geleden verliep. Hoe het nu afloopt voor Ronaldo moet blijken. Er hangt hem een financieel debacle boven het hoofd als hij schuldig wordt bevonden. Sportmarketeers laten aan De Telegraaf weten dat de miljoenendeals met onder meer Nike en EA Sports op het spel staan.

Wedden

Meer odds

Vorig jaar verdiende Ronaldo volgens zakenblad Forbes ruim 35 miljoen euro met sponsorgeld. "In elk sponsorcontract staan ontbindende voorwaarden, waarbij een bedrijf van de verplichtingen af kan als de sporter of de sportclub het merk in diskrediet brengt", zegt Marcel Beerthuizen, directeur en oprichter van sportmarketingadviesbedrijf bigplans, in De Telegraaf.

"Het is vooral spannend wat Nike doet", stelt Ruud van der Knaap, sportmarketeer van Triple Double. "Nike zet met zijn nieuwe campagne juist in op diversiteit en gelijkheid tussen ras en sekse. Als Ronaldo schuldig wordt bevonden, zal de directie zich afvragen of hij de persoon is die het merk moet vertegenwoordigen."

Van der Knaap wijst op topgolfer Tiger Woods, die door Nike een tijdlang op een zijspoor werd gezet. "En Tiger Woods bleek gewoon een klaploper. Vreemdgaan is toch wel heel iets anders dan verkrachting." Ook EA Sports verbrak destijds de banden met de golfer.