Kluivert, Weghorst, Arias en anderen: hoe zijn de Eredivisie-vertrekkers gestart?

Kluivert, Weghorst, Arias en anderen: hoe zijn de Eredivisie-vertrekkers gestart?

03-10-2018 13:00
34

Wout Weghorst, Justin Kluivert, Santiago Arias, Jean-Paul Boëtius, Alireza Jahanbahksh: tal van Eredivisie-spelers maakten afgelopen zomer een transfer naar het buitenland. Hoe zijn de eerste maanden van hun avonturen in de Bundesliga, Serie A, Premier League en andere competities eigenlijk verlopen? VoetbalPrimeur zet het op een rij.

Wout Weghorst, vorig seizoen goed voor achttien doelpunten namens AZ, beleeft een prima start bij zijn nieuwe club VfL Wolfsburg. Weghorst stond vijf keer in de basis en tekende voor twee doelpunten namens die Die Wölfe, die het met een zevende plaats op de Bundesliga-ranglijst een stuk beter doen dan afgelopen jaargang. Wolfsburg ontsnapte toen ternauwernood aan degradatie. 


Alireza Jahanbahksh, met die Weghorst in Alkmaar een levensgevaarlijk koppel vormde, beleeft vooralsnog minder plezier aan zijn stap naar de Premier League. Bij Brighton & Hove Albion zit de man van achttien miljoen vooral op de bank. Manager Chris Hughton liet hem zes keer invallen. In totaal kwam de Iraanse aanvaller tot 97 schamele speelminuten. 

Net als Weghorst verkasten ook Joshua Brenet en Jean-Paul Boëtius naar Duitsland. Bij FSV Mainz wacht laatstgenoemde nog op zijn eerste basisplaats. Boëtius mocht drie keer invallen bij Mainz, dat - opmerkelijk genoeg - in zes competitieduels vier keer scoorde en vier tegentreffers incasseerde. De competitiestart van TSG Hoffenheim valt tegen. De nieuwe club van Brenet kwalificeerde zich vorig seizoen via een imponerende derde plaats voor de Champions League; de Europese verplichtingen lijken nu ten koste te gaan van de prestaties in eigen land. Hoffenheim verloor al drie keer en staat twaalfde. Het goede nieuws: Brenet is basisspeler en tekende een week geleden zelfs voor zijn eerste Bundesliga-goal


Met Justin Kluivert, Amin Younes en Mitchell Dijks zag Ajax in de zomer drie spelers naar Italië verkassen. Tijdens zijn allereerste Champions League-duel namens AS Roma tekende Kluivert dinsdagavond direct voor een doelpunt. In de competitie moet de negentienjarige Oranje-international het vooral doen met invalbeurten. Dat Roma matig presteert en na zeven speelrondes al tien punten achterstaat op koploper Juventus, helpt niet.

Dijks is wél basisklant bij Bologna. Al vijf keer mocht de 25-jarige linksback starten. Zónder Dijks boekte Bologna afgelopen zondag z'n tweede competitiezege van het seizoen. Younes herstelt nog altijd van een achillespeesblessure. Naar verwachting is de Duitse aanvaller eind november klaar om zijn eerste duel namens SSC Napoli te spelen. 

Eén invalbeurt, 22 speelminuten: bij vechtmachine Atlético Madrid is het voor Santiago Arias nog wachten op zijn doorbraak. Trainer Diego Simeone houdt op rechts voorlopig vast aan routinier Juanfran. Arias moet na zijn droomtransfer van PSV naar Spanje dus geduld hebben, lijkt het. Dan Juninho Bacuna, die FC Groningen inruilde voor Premier League-ploeg Huddersfield Town. The Terriers zijn met twee puntjes uit zeven duels ronduit dramatisch aan het seizoen begonnen.

Bacuna mocht welgeteld één keer zijn opwachting maken in een officieel duel - en dat was in de League Cup. De middenvelder tekende tijdens de 2-0 nederlaag bij Stoke City voor een krankzinnig eigen doelpunt 


Cultheld Henk Veerman kan terugkijken op een prima start in de 2.Bundesliga. De 2.01 meter lange spits, overgenomen van sc Heerenveen, was in zes duels namens St. Pauli goed voor drie treffers en een assist. Bij Club Brugge is Sofyan Amrabat nog geen onbetwiste basisklant. Wat heet: de 22-jarige controleur viel in de Jupiler Pro League drie keer in. In de Europa League stond Amrabat wél al één keer in de basis. De concurrentie op het middenveld van Blauw-Zwart is fors. 

Een transfer van Heracles Almelo naar de Franse Ligue 2: weinig mensen zagen de overstap van Jamiro Monteiro naar FC Metz aankomen. Bij zijn nieuwe club houdt het nog niet over voor de middenvelder. Monteiro stond in competitieverband pas 86 minuten binnen de lijnen. Dat is nog altijd een stuk meer dan Rai Vloet: de van PSV overgenomen aanvaller staat na bijna twee maanden bij het Italiaanse Frosinone op vijftien officiële speelminuten. De nieuwe club van Vloet hield welgeteld één punt over aan de eerste zeven duels in de Serie A.

Voor Philippe Sandler geldt hetzelfde als Younes: vanwege een blessure kwam hij dit seizoen nog niet in actie. Het is de grote vraag wat de perspectieven zijn van de verdediger bij Manchester City zodra hij fit is.