'Het gaat om ervaring, de videoscheidsrechters zitten nog aan de babyvoeding'

'Het gaat om ervaring, de videoscheidsrechters zitten nog aan de babyvoeding'

06-10-2018 16:30
19

Voormalig scheidsrechter Dick Jol is nog niet overtuigd van de VAR. In TV West Sport haalt Jol de situatie van vorig weekend rond Tomáš Necid tegen sc Heerenveen (1-1) aan.

Necid werd onderuit getrokken maar er werd geen penalty gegeven. "Necid wordt uitgekleed! Shirtje ruilen doen ze toch echt pas na afloop van de wedstrijd", zegt Jol vrijdag in TV West Sport. "Onbegrijpelijk!", stelt een nog altijd verbaasde Jol. "De scheidsrechter (Siemen Mulder, red.) staat er goed voor en ziet het gebeuren. Maar de VAR had hem ook in kennis moeten stellen en moeten dwingen te gaan kijken naar de beelden op dat moment."

Jol hamert vooral op het gemis van ervaring van de VAR-scheidsrechters. "Ik heb het idee dat de VAR vaak niet de ervaring heeft van een Eredivisie-scheidsrechter. Als een Eerste Divisie-scheidsrechter een Eredivisie- of zelfs FIFA-scheidsrechter moet gaan dwingen naar de beelden te kijken, dan denkt 'ie misschien wel; dat doe ik maar even niet", vervolgt Jol. "Het gaat om ervaring, er zitten nu videoscheidsrechters die nog aan de babyvoeding zitten."

Dit weekend worden er voor het eerst assistent-scheidsrechters ingezet als VAR. Deze assistent-scheidsrechters zijn de afgelopen weken door de KNVB opgeleid om deze functie te uit voeren. Ook dit overtuigt de 62-jarige oud-scheidsrechter niet. "De assistent-scheidsrechters die komend weekend voor het eerst ingezet gaan worden als VAR hebben dus geen ervaring. Die hebben alleen maar met de vlag in de hand gelopen. Je moet echt praktijkervaring hebben om als VAR de scheidsrechter te kunnen helpen."