'Eredivisie 2.0': 'Als Nederlandse clubs slim zijn, zeggen ze hier 'ja' tegen'
De topclubs in Nederland zijn bereid om de miljoenen die binnenkomen via Europees voetbal deels af te dragen aan de andere clubs in de Eredivisie, op voorwaarde dat het kunstgras verdwijnt en de competitie wordt hervormd. Volgens Sportmarketeer Chris Woerts doen de clubs er goed aan daarmee akkoord te gaan.
Het onafhankelijke Engelse bureau 21st club is ingeschakeld door de Eredivisie CV over de opzet van de nieuwe Eredivisie. Een inkrimping naar zestien clubs is een mogelijkheid, maar nog geen uitgemaakte zaak. Volgens het Algemeen Dagblad zijn er zes mogelijke modellen, met verschillende play-offvarianten.
Die organisatie praat inmiddels met alle clubs om zo een plan te realiseren dat breed wordt gedragen. Vooral het deels afdragen van inkomsten uit Europees voetbal is volgens sportmarketeer Woerts gunstig voor de andere clubs. Dit seizoen zou het voorstel namelijk een flinke groei van het televisiegeld voor de overige clubs betekenen, namelijk een kleine acht miljoen. "En cruciaal: de televisie-inkomsten uit Europees voetbal zijn alleen nog maar groeiende", stelt Woerts tegenover het AD.
"De UEFA lanceert binnenkort een derde Europees toernooi, met gegarandeerd plaatsen voor Nederlandse clubs. De Europa League levert ook almaar meer geld op, de Champions League uiteraard hetzelfde verhaal. Als Nederlandse clubs slim zijn, zeggen ze 'ja' tegen dit aanbod. Want uit de binnenlandse markt ga je dat nooit meer terugverdienen. Onmogelijk", vervolgt hij.
Sommige clubs zijn nog sceptisch, omdat ze moeten investeren in een grasmat of de kans op degradatie zien vergroten. Zij zien liever een gegarandeerd bedrag uit de Europese pot, ook omdat het niet zeker is dat zich elk jaar een Nederlandse club plaatst voor de Champions League. "Je moet de boel goed uitonderhandelen, naar tevredenheid van alle partijen", meent Woerts. "Maar dit is voor alle clubs uiteindelijk de best denkbare oplossing", stelt hij. "In dit plan zien de topclubs hun wensen gehoord, de kleinere clubs zullen inzien dat ze er over een langere periode beter van worden. En het belangrijkste: de eredivisie gaat er qua uitstraling, gezondheid en niveau op vooruit."