Plus- en minpunten FIFA 19: 'Heel raar, dat heb ik Viergever nooit zien doen'

Plus- en minpunten FIFA 19: 'Heel raar, dat heb ik Viergever nooit zien doen'

Gepubliceerd: vrijdag 12 oktober 2018 om 17:00vr 12-10-2018 om 17:00

Het is na het Nederlandse weer één van de meest besproken onderwerpen van de laatste dagen: FIFA 19. Twee weken na de officiële lancering maakt VoetbalPrimeur de balans op met Koen Weijland, gezicht van de nationale en internationale FIFA-scene.

De meningen over FIFA 19 zijn - zoals altijd - verdeeld: veel gamers hebben al urenlang genoten van de nieuwe FIFA, terwijl anderen terugverlangen naar de vorige editie. De grootste verandering: snelheid is voor het eerst in jaren niét meer zo belangrijk. Ook Weijland merkt dat. Samen met YouTuber en eSports-presentator zetten we vier pluspunten en drie minpunten op een rij.

Pluspunten
- "Sprintsnelheid is veel minder belangrijk geworden. Aan de ene kant is het een beetje extreem dat je met Diego Godin iemand als Leroy Sané kan inhalen, maar ik vind het vooral een enorme verbetering. Je kunt niet meer laf op de counter spelen en gokken op snelheid. Een serieuze poging doen om voetballend tot kansen komen, daar gaat het om."

- "Binnen Ultimate Team kun je doordeweeks echt competitief spelen met Division Rivals. Je speelt tegen mensen van je eigen niveau en je krijgt aan het einde van de week beloningen in de vorm van muntjes en pakketjes. Ik vind het een leuke toevoeging, want in vorige FIFA's - toen EA nog werkte met tien wedstrijden per seizoen - dachten veel mensen: wat moet ik in hemelsnaam gaan doen? Het werd saai."

- "In deze FIFA zitten een paar nieuwe spelvormen: de no rules mode en surival mode zijn het interessantst. Survival mode is vooral heel leuk. Bijvoorbeeld met vrienden thuis of op het werk tegen je collega's. Op de no rules mode zijn de meeste mensen wel snel uitgekeken."

- "In het verlengde van punt één: spelers als Toni Kroos of Christian Eriksen zou ik normaliter niet zo snel in mijn team zetten, want die missen gewoon snelheid. Killing is dat. In FIFA 19 zijn zulke voetballers wél van grote waarde voor je team. Ze hebben een goede aanname, een goed schot... Heel fijn. In vorige FIFA's zou je bijvoorbeeld eerder Eric Bailly nemen dan Gerard Piqué, puur omdat hij sneller is. Dat is gewoon onzin. Gelukkig is dat nu aangepast."

Minpunten
- "We hoeven er niet omheen te draaien: corners slaan nergens op. Ik zie vaker een omhaal uit een corner dan dat ik een tegengoal krijg na een goed uitgespeelde aanval. Letterlijk één keer in de twee wedstrijden zie je iemand een omhaal maken uit een corner. Zelfs verdedigers. Alsof Nick Viergever opeens scoort met een omhaal. Heel raar. Hij zal het op de training vast weleens oefenen, maar ik heb het hem nog nooit zien doen."

- "Het is echt weer een FIFA waar je iemand drie keer kunt tackelen op het middenveld, dat de bal weer van je voet stuitert en de tegenstander hem dan toch weer meekrijgt. Soms heb je zó weinig invloed. Natuurlijk moet het realistisch en gebeurt dat ook in het echt - kijk naar Luis Suarez - maar in de game is het wel belangrijk dat je het gevoel hebt dat je het in de hand hebt."

- "Keepers zijn beter in 1-tegen-1-situaties, maar doen wel weer heel rare dingen. Je ziet dat deze FIFA wat dat betreft weer in de kinderschoenen staat. Er is al een enorme compilatie te maken met gekke dingen, zoals mensen die een corner krijgen terwijl een penaltyserie aan de gang is."

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws