PSV en Feyenoord succesvol met continuïteit: 'Nu heeft Ajax de deur dichtgegooid'

PSV en Feyenoord succesvol met continuïteit: 'Nu heeft Ajax de deur dichtgegooid'

13-10-2018 11:54
71

Ajax heeft er afgelopen zomer alles aan gedaan om de selectie intact te houden: Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong, Hakim Ziyech en David Neres bleven ondanks de verleidingen van buitenlandse miljoenen in Amsterdam. Volgens Voetbal International zou deze handelswijze zomaar eens kunnen leiden tot sportief succes.

VI baseert zich op grootschalig onderzoek van het Zwitserse onderzoeksbureau CIES. Clubs met veel continuïteit in de selectie boeken significant succes. Clubs als Real Madrid en FC Barcelona bijvoorbeeld zij niet gedwongen om spelers te verkopen en kunnen jaren achter elkaar met dezelfde selectie spelen.

In de Eredivisie vallen de recente prestaties van Feyenoord op. Na de bekerwinst in 2016 hielden de Rotterdammers de selectie grotendeels intact: een jaar later kon met de eerste landstitel sinds 1999 vieren. Spelers als Rick Karsdorp, Terence Kongolo, Eljero Elia en Dirk Kuyt vielen vervolgens weg, waarna Feyenoord terugviel naar een vierde plek.

'Wil Ajax niet nog eens meemaken'
Ajax heeft deze zomer voor continuïteit gekozen, stelt VI-journalist Simon Zwartkruis vast. "Ze hebben gewoon de deur dichtgegooid. Omdat ze veel geld in kas hebben, konden ze dat ook doen", aldus Zwartkruis in de rubriek VI Legt Uit. De journalist denkt terug aan de jaren na de Champions League-winst van 1995. "Iedere speler van toen zal beamen dat die ploeg veel langer bij elkaar had kunnen blijven, als er meer was geïnvesteerd in de jongens die er toen waren. Edwin van der Sar en Marc Overmars zitten nu in de clubleiding en willen dat niet nog een keer meemaken."

Zwartkruis haalt een succesverhaal uit Eindhoven aan. PSV besloot in 2014 om Memphis Depay nog één jaar binnenboord te houden. "Toenmalig directeur Marcel Brands zei letterlijk: dit is een strategische keuze. Ze hadden budget vrijgemaakt voor een extra aanvaller, maar toen hebben ze besloten om dat geld te gebruiken voor het contract van Memphis." PSV werd kampioen en verkocht Memphis in 2015 voor 34 miljoen euro aan Manchester United.