Zeven conclusies: één absolute uitblinker en Oranje heeft nieuw wapen

16-10-2018 23:30
50

Het Nederlands elftal vervolgde de 3-0 overwinning op Duitsland met een puntendeling in en tegen België. VoetbalPrimeur trekt zeven conclusies na een avondje oefenen in Brussel.

Herhaling van het Duitsland-scenario
Net als tegen Duitsland had het Nederlands elftal even nodig om in de wedstrijd te komen. In het Koning Boudewijnstadion was het begin duidelijk voor de Rode Duivels. Na de vroege - en fraaie - treffer van Dries Mertens was het even vrezen voor een hele zware avond, maar gelukkig kwam België niet nog vaker tot scoren en kwam Nederland daarna beter in de wedstrijd. Nadat grote namen als Eden Hazard, Dries Mertens en Romelu Lukaku in de rust in de kleedkamer achterbleven was het kwaliteitsverschil niet zo groot meer.

Nieuw wapen
Tegen Duitsland maakte Oranje de 2-0 door toe te slaan in de tegenstoot na slordig balverlies van de Duitsers. Tegen België kwam de 1-1 zo ook tot stand. Na een slordige pass van Timothy Castagne veroverde Donny van de Beek de bal. Via Quincy Promes en Memphis Depay kwam de bal bij Arnaut Danjuma Groeneveld, die rustig bleef en voor 1-1 zorgde. Loeren op een fout van de tegenstander en er dan razendsnel uitkomen, lijkt een belangrijk wapen van dit Oranje.

Scorende basisdebutant
Tegen Duitsland mocht hij al invallen, in Brussel was voor Club Brugge-speler Arnaut Danjuma Groeneveld zelfs een basisplek weggelegd. Heel groots speelde de aanvaller niet, maar binnen het half uur tekende hij wel voor de enige Oranje-treffer van de avond. Op aangeven van Memphis Depay bleef Groeneveld heel rustig; balletje aannemen en binnen prikken. Niks mis mee!

Kwartet debutanten compleet
Ronald Koeman riep voor de interland tegen Duitsland en België vier debutanten op. Drie daarvan kwamen tegen Duitsland al in actie en tegen België was het kwartet debutanten compleet. In de tweede helft mocht Pablo Rosario zijn eerste minuten maken in het Nederlands elftal. Heel opvallend speelde de PSV'er niet, al was hij een kwartier voor tijd nog wel dicht bij een treffer: zijn kopbal ging helaas naast.

Wéér geen overwinning op België
De laatste overwinning op onze Zuiderburen dateert van ruim 21 jaar geleden! In Brussel lukte het woensdagavond opnieuw niet om de Rode Duivels te verslaan, al waren daar zeker de mogelijkheden voor. Zo raakte Quincy Promes in de eerste helft de paal en domineerde Oranje een groot deel van de tweede helft. Tot een overwinning kwam het helaas niet en dus blijft het wachten op een overwinning op de Rode Duivels.

Uitblinkende Memphis
Memphis Depay etaleerde in Brussel opnieuw zijn klasse. Hij zit duidelijk uitstekend in zijn vel. Hij speelde vrij, er ging constant dreiging van hem uit en Memphis was verantwoordelijk voor de assist op de 1-1. De aanvaller van Olympique Lyon lijkt zich meer en meer te ontpoppen tot de absolute sterspeler en smaakmaker van dit Nederlands elftal.

Nederland blijft tweede in Nations League
Zonder zelf in actie te zijn gekomen in de Nations League heeft Oranje de tweede plek in de groep behouden. Duitsland ging in Frankrijk met 2-1 onderuit en blijft steken op één punt. In november wachten de wedstrijden tegen Frankrijk (thuis) en Duitsland (uit). De achterstand op Frankrijk bedraagt vier punten, Oranje heeft wel een wedstrijd minder gespeeld.

(Jurgen van der Hoeven / VoetbalPrimeur)