'Bij Feyenoord was lange wachtlijst, maar zelfs daar dreigt 't minder te worden'

'Bij Feyenoord was lange wachtlijst, maar zelfs daar dreigt 't minder te worden'

Gepubliceerd: dinsdag 23 oktober 2018 om 07:42di 23-10-2018 om 07:42

De enorme overmacht van Ajax en PSV is voor de lange termijn slecht nieuws voor de Eredivisie. Dat concludeert het Algemeen Dagblad, dat ziet dat de voetbalstadions gestaag leeg lopen.

'Hébben we eindelijk eens twee topploegen die gewoon erg goed spelen en in Europa ook kunnen presteren, is het weer niet goed', zo liet Willem van Hanegem weten, maar het is een probleem dat in veel Europese competities speelt: één of twee ploegen maken de dienst uit. 'Clubs als Heerenveen, Vitesse, FC Groningen, FC Utrecht en AZ hebben steeds meer moeite om hun stadions vol te krijgen', stelt het AD.

De krant ziet dat Nederland qua stadionbezetting nog tot de top van Europa behoort, maar de vraag is hoe lang dat is vol te houden. "Bij Feyenoord was altijd een lange wachtlijst, maar zelfs daar dreigt het stilaan minder te worden", zegt sportmarketeer Chris Woerts. "Bij Ajax hebben we al geregeld gezien dat mensen niet eens meer de moeite nemen om naar een wedstrijd tegen pakweg NAC te gaan. Die wint Ajax toch wel. Het stadionbezoek dreigt op deze manier alleen maar minder te worden."

Volgens het AD is het daarom een goed idee om de inkomsten uit Europees voetbal voortaan over alle clubs te verdelen. De topclubs hebben dat voorgesteld, in ruil voor onder meer een kunstgrasvrije competitie. Het percentage van dat bedrag waarover wordt gesproken is minimaal tien procent, oplopend tot 25 procent.

'Want als de huidige ontwikkeling zich de komende jaren doorzet, dan bestaat de Nederlandse subtop straks alleen nog maar uit Feyenoord. De rest is dan weggezakt tot grijze middelmaat', besluit het AD met een waarschuwing.

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws