Zeven conclusies: Ajax en Feyenoord stellen teleur, opvallende rol voor Kuipers

Zeven conclusies: Ajax en Feyenoord stellen teleur, opvallende rol voor Kuipers

28-10-2018 17:30
107

De rode kaart voor Jeremiah St. Juste na amper zes minuten haalde alle leven uit de 185ste Klassieker. Het is één van de zeven conclusies die we kunnen trekken na Ajax - Feyenoord (3-0) in de Johan Cruijff.

Feyenoord-plannen prullenbak in
Giovanni van Bronckhorst bereidde de spelersgroep van Feyenoord de hele week voor op de krachtmeting met aartsrivaal Ajax, paste het systeem zelfs aan naar een 4-4-2-ruit, maar de plannen konden na amper zes minuten de prullenbak in. Jeremiah St. Juste kreeg de snelste rode kaart ooit in de Klassieker na een smerige overtreding op Nicolás Tagliafico. Daar valt niet tegenop te coachen.

Teleurstellend Ajax
Het krachtsverschil in de Johan Cruijff Arena was enorm na de rode kaart voor St. Juste. Alle gelegenheid dus om een monsterscore neer te zetten, maar Ajax was vooral in de tweede helft niet vooruit te branden. De ploeg van Erik ten Hag speelde op maximaal 70% en leek het allemaal wel best te vinden. Of was het de vermoeidheid na de Champions League-wedstrijd tegen Benfica? Het werd een parodie op een Klassieker.

De blunder van Bijlow
Het overkomt elke keeper weleens, maar de timing is ronduit beroerd: uitgerekend in de Klassieker ging Bijlow grandioos in de fout. Hij kreeg een schotje van Frenkie de Jong niet onder controle en hobbelde vervolgens zelf met de bal over de doellijn. Kasper Dolberg léék de Feyenoord-doelman een zetje te geven, maar uit een andere hoek bleek er van contact geen sprake.

Overmacht Ajax
De statistieken na de eerste helft van Ajax - Feyenoord waren duidelijk: Ajax had 73% balbezit en liet 19 schoten noteren. Tagliafico en Blind waren de enige twee veldspelers bij Ajax die niet tot een schot kwamen in de eerste helft. In de tweede helft voerde Ajax het aantaal schoten op naar 28 stuks.

Opvallende rol Kuipers
In het eerste kwartier van de Klassieker strooide Björn Kuipers met (terechte) kaarten: Jens Toornstra en Steven Berghuis kregen geel, terwijl St. Juste na inmenging van de VAR kon douchen. Opvallend genoeg trok de scheidsrechter in het vervolg nog maar één kaart. Die was voor Ajax-back Noussair Mazraoui. Het kwam in de buurt van marchanderen, wat Kuipers deed.

Vijf, vijf, vijf
Het verschil tussen koploper PSV en achtervolger Ajax: vijf punten. Het verschil tussen achtervolger Ajax en nummer drie Feyenoord: vijf punten. De verschillen in de Eredivisie-top beginnen zich af te tekenen. Voorlopig lijkt Feyenoord gezien in de titelrace. Een achterstand van tien punten na tien speelronden is simpelweg te groot. De prestaties van dit seizoen geven ook weinig aanleiding om te denken dat Feyenoord een serieuze titelkandidaat is.

Shot van Litmanen
De 3-0 van Dusan Tadic, na een goede actie van invaller David Neres, was één van de twee hoogtepunten na rust. De andere was het applaus voor Jari Litmanen, die in het kader van een actie van hoofdsponsor Ziggo in een soort tentje in de hoek van het stadion de wedstrijd volgde. En rustig op een borrelnootje kauwde. De Klassieker hunkerde naar voetballers met zijn klasse en spelinzicht, maar die liepen er zondagmiddag niet tussen, of ze gaven niet thuis.

(Ruben Winkels / VoetbalPrimeur)