Onthullende informatie van NRC: topclubs zetten UEFA onder druk met Super League

Onthullende informatie van NRC: topclubs zetten UEFA onder druk met Super League

02-11-2018 19:19
160

NRC publiceert in een uitgebreid document onthullende informatie over een nieuw op te richten 'Super League'. De grote clubs uit Europa zijn ontevreden over de opbrengsten in de Champions League en willen een nog exclusievere en lucratievere competitie oprichten.

Het Duitse Der Spiegel heeft de informatie gekregen van Football Leaks en vervolgens gedeeld met andere leden van onderzoeksnetwerk EIC, waar NRC deel van uitmaakt. Achter de schermen zijn zestien clubs momenteel bezig om vanaf 2021 in hun eigen kampioenschap te spelen. Het doel: meer aantrekkelijkere wedstrijden tegen veel hogere inkomsten. De clubs bepalen zelf welke clubs toegang krijgen tot het toernooi. Ajax en PSV mogen waarschijnlijk niet mee doen.

Deelnemende clubs
De clubs die worden genoemd zijn Bayern München, Real Madrid, FC Barcelona, ​​Manchester United, Chelsea, Arsenal, Manchester City, Liverpool, Paris Saint-Germain, Juventus, AC Milan, Atlético Madrid, Borussia Dortmund, Olympique Marseille, Internazionale en AS Roma. De deelnemers zouden zelfs bereid zijn om uit hun eigen nationale competitie te stappen en onderzoeken momenteel die mogelijkheden.

Het plan zou al in een vergevorderd stadium zijn en de clubs hebben de UEFA hier zelfs al mee onder druk gezet. Ze zijn bereid om de kloof tussen de arme en rijke clubs nóg groter en zelfs onoverbrugbaar te maken.

Commercieel interessantere wedstrijden, géén Ajax
De clubs spelen in de Super League geen wedstrijden meer tegen mindere tegenstanders uit Europa, maar er worden alleen nog maar topduels afgewerkt. Daardoor zal iedereen in de wereld naar de duels willen kijken, zijn de uitzendrechten een stuk meer waard dan nu en schiet het prijzengeld omhoog. 

Ajax heeft interesse in deelname aan de Super League, maar mag naar alle waarschijnlijkheid niet meedoen. De Amsterdammers zijn in de voorgaande scenario's wel altijd genoemd, maar 'blijken steeds net een maatje te klein', aldus NRC. Directeur Edwin van der Sar is bovendien nooit gevraagd. 

Lees hier het hele verhaal van NRC