Oranje Vrouwen laten KNVB-kassa rinkelen met plaatsing voor WK in Frankrijk

Oranje Vrouwen laten KNVB-kassa rinkelen met plaatsing voor WK in Frankrijk

13-11-2018 21:25
25

Dat de Oranje Vrouwen het WK hebben gehaald zal niet alleen vanwege sportieve redenen met gejuich worden ontvangen in Zeist. De plaatsing voor het WK in Frankrijk levert de KNVB in ieder geval een miljoen euro op.

Dat melden het Algemeen Dagblad en De Telegraaf. Het is voor het eerst dat de FIFA geld heeft vrijgemaakt om de deelnemende landen te helpen bij de voorbereiding op het WK, aldus het AD. In totaal heeft de wereldvoetbalbond 10,2 miljoen euro vrijgemaakt, die zal worden verdeeld over de 24 landen die meedoen. Dat komt ongerekend neer op 425.000 euro per land.

In totaal heeft de FIFA dertig miljoen dollar prijzengeld gereserveerd voor het WK. Dat is ongeveer 26,5 miljoen euro. Als Oranje in de groepsfase wordt uitgeschakeld, incasseert de KNVB 667.000 euro. Een plek in de achtste finales levert 890.000 euro op en de kwartfinalisten krijgen 1,29 miljoen. Landen die zich voor de halve finale plaatsen krijgen 1,42 miljoen. De winnaar van het WK krijgt 3,36 miljoen. 

Clubs die internationals af moeten staan aan hun land, worden daarvoor gecompenseerd door de FIFA. Ook dat is voor het eerst. De FIFA heeft daar 7,5 miljoen voor vrijgemaakt.