Eredivisie-clubs akkoord over 'veranderingen': geen inkrimping, kunstgras mag

Eredivisie-clubs akkoord over 'veranderingen': geen inkrimping, kunstgras mag

Gepubliceerd: donderdag 15 november 2018 om 15:08do 15-11-2018 om 15:08

De Eredivisie blijft bestaan uit achttien clubs. Het is de huidige clubs op het hoogste niveau niét gelukt om een akkoord te bereiken over een andere competitie-opzet. Wel verandert de promotie-/degradatieregeling en is er een akkoord bereikt over een breed scala aan andere onderwerpen.

In de Utrechtse Galgenwaard stonden donderdag verschillende punten op de agenda, waaronder de mogelijke inkrimping van de Eredivisie naar zestien teams. Een akkoord bleef uit. Dat heeft Jacco Swart, voorzitter van de Eredivisie CV, na de vergadering laten weten aan het Algemeen Dagblad. "Er is geen benodigde meerderheid. We gaan wel een set aan veranderingen doorvoeren", aldus Swart.

Eén van de uitgangspunten waar wél een akkoord over is bereikt, is een andere opzet van de promotie-/degradatieregeling. Het is de bedoeling dat voortaan twee clubs rechtstreeks uit de Eredivisie degraderen en dat er dus ook twee clubs uit de eerste divisie direct promoveren. Swart: "Het uitgangspunt is dat de beste teams in de Eredivisie spelen." De regelwijziging moet nog wel langs de Coöperatie Eerste Divisie.

Bij het opstellen van het speelschema wordt volgens De Telegraaf rekening gehouden met clubs die Europees voetbal spelen. Die clubs stromen bovendien een bekerronde later in. Daar staat tegenover dat andere clubs mee gaan delen in de Europese bonussen. Clubs die meedoen aan de Europa League of Champions League dragen vijf procent van hun UEFA-inkomsten af aan een solidariteitsfonds. Dat geld gaat naar grasclubs. Vijf procent van het FOX-geld wordt evenredig verdeeld.

Verder worden kunstgrasclubs gestimuleerd om over te stappen op natuurgras. Daar wordt een bijdrage van 350.000 euro per seizoen per club voor vrijgemaakt. Overstappen is niet verplicht. Ook zijn Eredivisie-clubs verplicht een jeugdopleiding te hebben. Tot slot is op 'transfervlak' een en ander besloten. AZ, Ajax, Feyenoord, FC Utrecht, PSV en Vitesse - de zes clubs met de beste jeugdopleidingen - halen geen jonge talenten meer bij elkaar weg.

Lees ook: Eredivisie-clubs akkoord over één verandering: "Er is een kleintje gebaard"

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws