Overtuigend Oranje verslaat wereldkampioen Frankrijk en laat Duitsland degraderen

16-11-2018 22:39
263

Een overtuigend Nederlands elftal heeft wereldkampioen Frankrijk in De Kuip met 2-0 verslagen in de UEFA Nations League. Door de knappe overwinning maakt Nederland nog kans op de groepswinst en is Duitsland gedegradeerd naar League B. Aanstaande dinsdag zijn de Duitsers de tegenstander. Nederland is verzekerd van een plek in pot 1 bij de loting voor de EK-kwalificatie.

Oranje trad met dezelfde elf spelers aan die een maand geleden met 3-0 van Duitsland wonnen. De mannen van bondscoach Ronald Koeman begonnen uitstekend en kregen al na een minuut de eerste grote kans van de wedstrijd. Memphis Depay kwam goed door en vond Georginio Wijnaldum, die Hugo Lloris voor het eerst aan het werk zette. Daarna gebeurde er lang weinig in Rotterdam. Oranje had wel de leiding, maar creërde amper gevaar. Ook Frankrijk kon weinig indruk maken.

Na ruim veertig minuten kregen de Fransen via Antoine Griezmann een grote mogelijkheid, maar die werd onschadelijk gemaakt door Jasper Cillessen. Niet veel later was het raak voor Oranje. Een aanval die door Frenkie de Jong werd opgezet eindigde bij Wijnaldum, nadat Ryan Babel de bal hard op Lloris schoot. De rebound was voor de Liverpool-middenvelder: 1-0. Frankrijk speelde tot dat moment vooral op de counter, maar moest plots ineens het spel gaan maken.

Het frisse en overtuigend spelende Oranje had in de hele wedstrijd weinig te duchten van de teleurstellende wereldkampioen. Matthijs de Ligt had Kylian Mbappé in zijn zak en De Jong was een bron van rust op het Oranje-middenveld. Daarnaast had Denzel Dumfries een paar extra longen meegenomen en speelde ook Memphis een dijk van een wedstrijd. Het uitbouwen van de score lukte echter niet.

Oranje was heer en meester in de tweede helft, maar stuitte telkens op de uitblinkende Lloris. Eerst redde de goalie twee keer op inzetten van Dumfries, waarna een snoeiharde vrije trap van Memphis gekeerd werd en ook Babel het net niet konden vinden. Frankrijk moest het hebben van zeldzame uitbraken, maar de defensie van Nederland stond als een huis.

Nadat Wijnaldum uit werd geroepen tot Man of the Match en de vier minuten blessuretijd bijna waren verstreken, kreeg Oranje nog een penalty. De Jong werd door Moussa Sissoko in zijn rug geduwd en zag hoe Memphis er in de allerlaatste minuut 2-0 van maakte. Daarna floot de scheidsrechter voor het einde van de wedstrijd.