Spelersrapport: Van Dijk de held na briefje Koeman; controleur weer soeverein

Spelersrapport: Van Dijk de held na briefje Koeman; controleur weer soeverein

19-11-2018 22:55
143

Het Nederlands elftal leek in Gelsenkirchen van zijn roze wolk af te vallen, maar door goals van Quincy Promes en Virgil van Dijk bewerkstelligde de ploeg van bondscoach Ronald Koeman een fantastische comeback tegen Duitsland: 2-2. VoetbalPrimeur maakt rapport op na een op zijn Duits behaald resultaat.

Jasper Cillessen – 4,5: Beleefde niet zijn beste avond als doelman van Oranje. Cillessen had bij beide tegengoals meer kunnen betekenen, maar kreeg zijn hand niet goed tegen de bal. Vooral de 2-0 had voorkomen kunnen worden.

Kenny Tete – 4: Een wereld van verschil met Dumfries vrijdag, maar lag dat alleen aan Tete? Feit is dat hij weinig ritme heeft en veel gevaar van de Duitsers via zijn kant kwam. Maakte een paar keer de verkeerde keuze. De Lyon-back stond onder meer bij beide tegengoals verkeerd opgesteld.

Matthijs de Ligt – 5,5: Ook De Ligt blijkt nog wel eens een mindere dag te kunnen hebben. De afstemming met teamgenoten ontbrak af en toe. Zo lieten De Ligt en De Jong spits Werner aan de aandacht ontsnappen in aanloop naar de 1-0. De Ajax-captain had eerder naar binnen moeten stappen.

Virgil van Dijk – 7: De aanvoerder van Nederland liet zich in aanloop naar de 1-0 wel erg ver uit positie trekken, maar deed verder weinig fout. Na een briefje van Ronald Koeman ging Van Dijk mee naar voren in de slotfase en groeide hij uit tot de grote held.

Daley Blind – 6,5: Blind bracht het er een stuk beter vanaf dan Tete aan de andere kant. Hoewel hij niet de snelste is, werd hij slechts één keer geklopt. Sané was hem op de achterlijn te slim af. Een degelijk optreden van de linksback.

Marten de Roon – 7,5: De balafpakker van Atalanta Bergamo bleef lange tijd misschien wel het beste overeind van alle Oranje-spelers. Hoewel ook hij bij de 1-0 uit positie werd getrokken, kweet De Roon zich verder uitstekend van zijn taak. Lijkt langzaam maar zeker onomstreden te worden.

Frenkie de Jong – 5,5: De Jong kon zijn stempel niet drukken en was slordiger dan gebruikelijk. Tegenstanders beginnen zich in te stellen op de spelmaker, die fel op de huid werd gezeten. Daarmee werd meteen de angel uit het aanvalsspel van Oranje gehaald.

Georginio Wijnaldum – 5: Speelde vrijdag fantastisch, maar was in Gelsenkirchen onzichtbaar. Zijn wissel een half uur voor tijd was geen verrassing. Nota bene zijn vervanger drukte wel zijn stempel.

Quincy Promes – 6: Zat lange tijd niet in de wedstrijd, maar de aansluitingstreffer was van grote klasse. Schoot uit stand fraai de 2-1 binnen en hielp Nederland daarmee terug in de wedstrijd.

Memphis Depay – 6: Was beduidend minder gelukkig dan tegen Frankrijk, maar werkte opnieuw hard en de meeste dreiging ging lange tijd van hem uit.

Ryan Babel – 5,5: Een ongelukkige wedstrijd voor Babel. Zijn wedstrijd zat er kort voor rust al op door een blessure.

Invallers:

Javairo Dilrosun – x: Zijn debuut duurde door een blessure niet veel langer dan twintig minuten.

Tonny Vilhena – 7: Kwam erin toen het kwaad al geschied leek, maar niets was minder waar. De Feyenoorder bracht nieuwe energie en gaf de voorzet waaruit Van Dijk de 2-2 maakte.

Luuk de Jong – x: Speelde te kort voor een beoordeling.

(Teun Buis / VoetbalPrimeur)