De Haan verbluft door Eredivisie-clubs: 'Niet normaal, alsof ze open huis houden'

De Haan verbluft door Eredivisie-clubs: 'Niet normaal, alsof ze open huis houden'

Gepubliceerd: dinsdag 20 november 2018 om 08:23di 20-11-2018 om 08:23

PSV en Ajax liggen dit seizoen mijlenver voor op de overige Eredivisie-ploegen, stelt Foppe de Haan vast. Volgens de iconische oud-trainer van sc Heerenveen ontbreekt het de meeste Eredivisie-clubs aan een goed strijdplan wanneer ze tegen de nummers één en twee van de competitie spelen.

"De manier waarop ploegen zich soms naar de slachtbank laten leiden, is ook niet normaal", vertelt De Haan aan Trouw. "De manier waarop SC Heerenveen, Excelsior en ook AZ (0-4, 1-7 en 0-5 tegen Ajax, red.) tegen de topclubs spelen, is soms net alsof ze open huis houden." De gepensioneerde trainer denkt terug aan zijn lange carrière in dienst van Heerenveen. "Als Ajax naar Heerenveen, Groningen of Twente moest, dan konden ze hun borst nat maken. Vaak verspeelden ze daar punten."

Volgens de 75-jarige Fries denken de meeste Eredivisie-trainers te offensief. "Ga eens compact staan. En als je tegenstander over de middenlijn komt, dan lever je strijd in de duels. Veel ploegen willen 'mooi' voetballen", stelt De Haan. "Het gaat nooit over wat er moet gebeuren als ze de bal eens niet hebben. Dat is veelzeggend, vind ik."

Hoe het wél kan, bewijst VVV-Venlo. De Limburgers hielden PSV in het Philips Stadion lange tijd in bedwang voordat ze met 4-0 verloren en dreven Ajax in de eigen Koel tot het uiterste, hoewel ze een ongelukkige 1-2 nederlaag moesten slikken. "Vind ik dit seizoen nou een goed voorbeeld. Zij hebben een goed plan en leveren strijd, waardoor ze ook de topclubs optimale weerstand bieden", aldus De Haan.

Lees meer over: Eredivisie

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws