Lodeweges wil veelbesproken briefje terug: Al mijn aantekeningen staan erop

Lodeweges wil veelbesproken briefje terug: "Al mijn aantekeningen staan erop"

20-11-2018 18:45
33

Over het briefje van Dwight Lodeweges wordt inmiddels net zoveel nagepraat als de wedstrijd Duitsland - Nederland. Lodeweges voorzag bondscoach Ronald Koeman van een briefje waar tactische aanwijzingen op stonden. Koeman zorgde er via-via voor dat de instructies bij aanvoerder Virgil van Dijk terecht kwamen, die in de spits moest spelen.

Na afloop van de wedstrijd lag het briefje gewoon op het veld. NOS-redacteur Hans Engelbrecht kreeg van analist Rafael van der Vaart de opdracht om hem het briefje te bezorgen. "Er gebeurde iets wat je niet zovaak meemaakt", vertelt Engelbrecht op de site van zijn werkgever.

"Van der Vaart wees naar de middellijn. Hij wenkte: daar ligt een briefje, wil je dat halen? We hebben het niet goed op de monitor kunnen zien, maar daar lag een briefje. Ik ben toen naar Rafael gelopen. Op het briefje stonden alle aanwijzigingen. Van Dijk gooide het over de zijlijn, het lag tegen de reclameborden aan. Het was duidelijk dat het er lag."

"Het was geen hogere wiskunde. We zagen wat er moest gebeuren: Van Dijk moest in de spits en Frenkie de Jong centraal achterin blijven. Het was toch wel uniek dat je de beelden terugziet: het briefje van Lodeweges ging naar Koeman, naar Kenny Tete, naar De Ligt en vervolgens naar Van Dijk. Lodeweges wilde het briefje terug, want er staan ook andere dingen op. Het waren meerdere kantjes met aanwijzigingen. Hij wilde dat terug, omdat hij dat heeft opgeschreven."

In een video van de NOS is te zien hoe Lodeweges na de wedstrijd van maandagavond druk op zoek was naar het briefje. "Al mijn aantekeningen staan erop", riep hij. Op het moment dat Van der Vaart het briefje kreeg moest er nog nabeschouwd worden door Van der Vaart, Pierre van Hooijdonk en presentator Tom Egbers. Het is niet duidelijk wie het briefje nu heeft, maar NOS-presentator Jeroen Elshoff tweette rond middernacht dat hij het briefje in bezit had.

Op het WK 2006 in Duitsland had doelman Jens Lehmann een vergelijkbaar briefje. De doelman wist precies welke speler van Argentinië, op welke manier een strafschop zou nemen. Mede door de inbreng van Lehmann bereikte Duitsland de halve finale na penalty's. Het briefje werd vervolgens voor een miljoen euro verkocht aan een Duits energiebedrijf, zo herinnert de NOS zich.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Waar is dat briefje nou? 🤔 #nossport #sport #duined #voetbal

Een bericht gedeeld door NOS Sport (@nossport) op