Oranje op weg naar Euro 2020: de ideale opstelling voor Koeman

Oranje op weg naar Euro 2020: de ideale opstelling voor Koeman

21-11-2018 15:44
91

De stemming rond het Nederlands elftal is in een paar maanden tijd volledig omgeslagen. Nog geen half jaar na het Oranjeloze WK in Rusland hebben de mannen van Ronald Koeman hun Nations League-poule gewonnen en is de eerste stap naar het EK van 2020 gezet. VoetbalPrimeur analyseert de uitblinkers van de voorbije interlandperiodes en stelt het ideale elftal voor Euro 2020 samen.

Keeper
Jasper Cillessen en Jeroen Zoet zijn de enige twee serieuze gegadigden onder de lat. Hoewel hij tegen Duitsland zeker geen waterdichte indruk maakte, heeft Cillessen bewezen een betere keeper te zijn dan Zoet. Het is alleen te hopen dat hij snel een club vindt waar hij wél elke week speelt.

Rechtsback
En opeens was daar Denzel Dumfries: tijdens het WK van 2014 speelde hij nog bij BVV Barendrecht, maar de Rotterdammer lijkt hard op weg om de vaste rechtsback van Oranje te worden. Als de PSV-stoomwals zijn spectaculaire ontwikkeling door weet te zetten, is hij inderdaad een zekerheidje in 2020.

Een fitte Daryl Janmaat zou zijn positie echter nog kunnen bedreigen. Kenny Tete is op papier verdedigend sterker dan Dumfries, maar speelt nauwelijks bij Olympique Lyon en viel door de mand tegen Duitsland.

Centrale verdediging
Virgil van Dijk is als aanvoerder en duurste verdediger ooit boven elke twijfel verheven. Matthijs de Ligt is een wereldtopper in wording, maar had het moeilijk in de beide wedstrijden tegen Duitsland. Het komende seizoen zal cruciaal worden voor De Ligt, die bij Ajax uitgeleerd lijkt: zal hij een absolute topclub kunnen vinden waar hij regelmatig aan spelen toekomt? Zo ja, dan is zijn plekje in Oranje veilig. Zo niet, dan komt een erkende topverdediger als Stefan de Vrij weer in beeld.

Linksback
Het zorgenkindje van het Nederlands elftal. Daley Blind kreeg tijdens de voorbije interlandperiodes de voorkeur links achterin, terwijl hij bij Ajax in het centrum speelt. Concurrent Nathan Aké, die dit seizoen nog geen Premier League-minuut miste bij Bournemouth, heeft hetzelfde 'probleem'. Verder is Jetro Willems zijn basisplek kwijtgeraakt bij Eintracht Frankfurt en heeft Ridgeciano Haps veel pech gehad met blessures. Toch maar vasthouden aan de ervaring van Blind?

Rechtshalf
Marten de Roon kreeg tijdens de Nations League-wedstrijden plotseling zijn kans en deed het zeker niet onverdienstelijk op het middenveld. De controleur van Atalanta Bergamo kan met name tegen toplanden een nuttige kracht zijn. Dat geldt ook voor PSV-revelatie Pablo Rosario, wanneer hij wat meer ervaring heeft opgedaan. Een fitte Davy Pröpper voegt echter werklust, loopvermogen én voetbal toe aan het middenveld en zal dus een streepje voor hebben op De Roon en Rosario.

Aanvallende middenvelder
Al jarenlang uitblinkend in de Premier League, maar nu lukt het ook eindelijk in Oranje: Georgino Wijnaldum is onder Koeman uitgegroeid tot dé aanjager van Oranje. Mits Wijnaldum fit blijft, zullen Donny van de Beek en Davy Klaassen nog even geduld moeten hebben.

Linkshalf
We kunnen er uiteraard niet omheen: Frenkie de Jong is de man. De controleur uit Arkel verdeelt en heerst alsof hij al jaren bij het Nederlands elftal speelt. Wat voor De Ligt geldt, geldt ook voor De Jong: als hij het vertrouwen krijgt bij een absolute topclub, kan hij alleen maar nog verder groeien.

Tonny Vilhena bewees tegen Duitsland dat hij een waardevolle, energieke back-up op het middenveld kan zijn: ook de Feyenoorder lijkt toe aan een transfer. Kevin Strootman kan een streep zetten door zijn interlandcarrière.

Rechtsbuiten
Ondanks zijn fabelachtige krul in de bovenhoek wist Quincy Promes nauwelijks te overtuigen tegen Duitsland. Zijn start bij Sevilla belooft evenmin veel goeds voor de buitenspeler. Steven Bergwijn is bezig aan een topseizoen bij PSV en krijgt na zijn eerste Oranje-optredens het voordeel van de twijfel. Het is echter nog afwachten hoe Javairo Dilrosun zich ontwikkelt bij Hertha BSC. Hij zal toch niet altijd zoveel pech hebben als tijdens zijn debuut...

Spits
Hoewel hij doorbrak als buitenspeler, weet Memphis Depay in de punt van de aanval zijn grote potentieel waar te maken. De krachtpatser is na een moeilijke periode bij Manchester United volwassen geworden als speler van Olympique Lyon en geldt als één van de steunpilaren van het Oranje onder Koeman. Verder is Luuk de Jong de enige Oranje-waardige spits in Nederland, maar de PSV'er is niet meer dan een pinchhitter.

Linksbuiten
Ryan Babel is bezig aan zijn derde jeugd als Oranje-international, daar waren alle media het over eens. Uiteraard is het razend knap hoe de Amsterdammer zich weer in beeld van Oranje heeft gevoetbald, maar Babel is de dertig al gepasseerd en zit normaal gesproken nu al aan zijn plafond.

Dat geldt niet voor de momenteel geblesseerde Arnaut Groeneveld, die in no time is uitgegroeid van een anonieme NEC-speler tot dé sensatie van de Belgische competitie. De geboren Nigeriaan moet haast wel een absolute toptransfer gaan maken en kan Oranje in de toekomst nog veel moois brengen.

Hoe ziet jouw ideale Oranje-opstelling eruit? Laat het weten in de comments!