Eredivisie-clubs vestigen hoop op Gudde: "Clubs moeten het wel bij mij aangeven"
De Eredivisie-clubs wisten vorige week geen akkoord te bereiken over een nieuwe competitie-opzet in de Eredivisie en de afschaffing van kunstgras. De clubs hopen nu dat KNVB-directeur Eric Gudde opnieuw bereid is te bemiddelen.
Dat meldt De Telegraaf. Er werd geen akkoord bereikt over een Eredivisie met zestien clubs en het verplicht spelen op natuurgras, maar wel over de herverdeling van televisiegelden. De Nederlandse topclubs staan jaarlijks een bedrag af uit de inkomsten van onder meer Europees voetbal. Ook kunnen clubs die de overstap naar natuurgras maken een premie van maximaal 350.000 euro tegemoet zien en wordt de vergoeding voor jeugdspelers verhoogd van 14.000 naar 35.000 euro.
Dat is voor bepaalde clubs niet genoeg. Gudde is ingezet om alsnog een nieuwe competitie-opgezet met zestien clubs, inclusief play-offs, bespreekbaar te maken, schrijft De Telegraaf. "De voetballerij is een dynamische wereld en met het akkoord van vorige week staat niet alles in één klap stil", laat een anonieme Eredivisie-directeur weten aan de krant.
"Om clubs te bewegen in actie te komen om de kwaliteit van de Eredivisie te verbeteren, zal er met meer geld geschoven moeten worden", aldus de directeur van een club uit het linkerrijtje. "Gudde heeft dat geld niet als directeur van de KNVB, maar hij is onafhankelijk en weet als geen ander aan welke knoppen hij moet draaien om de boel weer in beweging te krijgen."
Reactie Gudde
Gudde staat open voor het verzoek van de Eredivisie-clubs. "Niet voor niets sprak ik van een suboptimaal resultaat vorige week. Daarboven staat optimaal. Ik zie voldoende verbeterpunten. Clubs moeten het wel bij mij aangeven. Zeker heb ik ideeën en ik zal in ieders belang opereren. Ik ken de pijnpunten van Ajax, maar ook van Excelsior. Zolang ik maar speelruimte krijg en dan praat je ook over geld. De clubs uit de Eerste Divisie opperden het al eens."
"Ik denk eerst dat het stof moet neerdalen en clubs dan verder moeten kijken. Uiteindelijk ligt de sleutel bij de Eredivisie als het om de verdeling van geld en de competitie-opzet gaat."