Wie kan Oranje loten in EK-kwalificatie en hoe zat het nu met de Nations League?

Wie kan Oranje loten in EK-kwalificatie en hoe zat het nu met de Nations League?

02-12-2018 10:30 Laatste update: 10:29
64

Het Nederlands elftal gaat zondag in de koker bij de loting voor de kwalificatiecyclus van het EK in 2020. Wat kunnen we precies verwachten? VoetbalPrimeur zet het voor je op een rij.

Wanneer is de loting voor de kwalificatie voor EK 2020?

De loting is zondag 2 december om 12.00 uur in het Convention Centre in het Ierse Dublin. Na de loting weet het Nederlands elftal met welke landen het zal strijden voor een ticket voor het EK van 2020, dat plaatsvindt in dertien verschillende landen.

Van elke poule (poule A tot en met poule J) zullen de nummers één en twee zich kwalificeren voor het eindtoernooi (twintig deelnemers). Daar komen de vier winnaars van de Nations League play-offs bij, waardoor in totaal 24 landen actief zijn op het EK.

Voor de Final Four van de Nations League geldt dat zij bij de loting voor de EK-kwalificatie worden verdeeld over de groepen A tot en met D, die samen met groep E uit zes in plaats van zeven landen bestaan. Nederland, Portugal, Engeland en Zwitserland spelen zo twee kwalificatiewedstrijden minder, omdat ze in juni 2019 de finales van de Nations League spelen. Daar wordt komende maandag 3 december om 14.30 uur voor geloot. De eindronde van de Nations League vindt plaats in juni 2019 en wordt gespeeld in de Portugese steden Porto en Guimarães. Maandag weet het Nederlands elftal wie de tegenstander is in de halve finale: Portugal, Engeland of Zwitserland.

Belangrijke data:

  • 2 december 2018: loting EK-kwalificatie
  • 3 december 2018: loting halve finale Nations League

Lees ook: Nations League voor dummies: dit staat Oranje te wachten bij een goed resultaat

Hoe ziet de potindeling bij de loting voor EK 2020 eruit?

UEFA Nations League-pot: Nederland*, Portugal*, Engeland*, Zwitserland*
Pot 1: Polen, Spanje, Frankrijk, België, Italië en Kroatië
Pot 2: Duitsland, IJsland, Bosnië en Herzegovina*, Oekraïne*, Denemarken*, Zweden*, Oostenrijk, Wales, Rusland en Tsjechië
Pot 3: Slowakije, Turkije, Ierland, Noord-Ierland, Schotland*, Noorwegen*, Servië*, Finland*, Bulgarije en Israël
Pot 4: Hongarije, Roemenië, Griekenland, Albanië, Montenegro, Cyprus, Estland, Slovenië, Litouwen en Georgië*
Pot 5: Macedonië*, Kosovo*, Wit-Rusland*, Luxemburg, Armenië, Azerbeidzjan, Kazachstan, Moldavië, Gibraltar en Faeröer
Pot 6: Letland, Liechtenstein, Andorra, Malta en San Marino

* = Deze landen zijn al zeker van een plekje in de play-offs voor het EK van 2020, omdat ze de winnaar werden van hun Nations League-groep.

De kwalificatiereeks voor EK 2020 begint op 21 maart 2019. De laatste wedstrijden in de kwalificatiereeks worden tussen 17 en 19 november afgewerkt. De nummers één en twee van elke groep kwalificeren zich voor de eindronde. Tussen de kwalificatiewedstrijden door speelt het Nederlands elftal in juni voor de eindzege in de Nations League.

Belangrijke data

  • 21 - 23 maart 2019: eerste speelronde EK-kwalificatie
  • 5 en 6 juni 2019: halve finales Nations League
  • 9 juni 2019: finale Nations League
  • 17 - 19 november 2019: laatste speelronde EK-kwalificatie

Zijn er landen die elkaar niet kunnen loten?

Ja, tijdens de loting zijn een aantal restricties van toepassing. Het EK van 2020 wordt in dertien verschillende landen gehouden. Omdat de UEFA hoopt dat zoveel mogelijk organiserende landen ook zelf deelnemen aan het toernooi, kunnen er bijvoorbeeld niet meer dan twee organiserende landen in dezelfde groep belanden. Het gaat om Engeland, Schotland, Ierland, Duitsland, Spanje, Italië, Nederland, Azerbeidzjan, Denemarken, Hongarije, Roemenië en Rusland.

Om politieke redenen kunnen Spanje en Gibraltar ook niet aan elkaar worden gekoppeld, net als Kosovo met Servië en Bosnië-Herzegovina. Verder zullen maximaal twee landen met het risico op een strenge winter bij elkaar in de groep komen, te weten Wit-Rusland, Estland, Faeröer Eilanden, Finland, IJsland, Letland, Litouwen, Noorwegen, Rusland en Oekraïne. Voor de landen Kazachstan, Azerbeidsjan en IJsland spelen geografische redenen een rol. Zij kunnen maximaal één land loten waarvoor een 'bovenmatige reisafstand' moet worden afgelegd.

Wat volgt na de kwalificatie voor EK 2020?

Na de reguliere kwalificatiereeks volgen de play-offs. Die play-offs worden gebaseerd op de plekken die landen hebben behaald in de Nations League. Elk team dat zijn of haar Nations League-groep heeft gewonnen, is automatisch geplaatst voor de play-offs. Dit geldt dus ook voor het Nederlands elftal. Als het Nederlands elftal bij de eerste twee eindigt tijdens de kwalificatie, kwalificeert het zich direct voor het EK en wordt de plek van Oranje in de play-offs doorgeschoven.

In totaal worden er via de play-offs nog vier tickets vergeven, eentje per divisie. Vooralsnog ziet de indeling er als volgt uit:
Divisie A: Nederland, Zwitserland, Portugal en Engeland
Divisie B: Oekraïne, Zweden, Bosnië en Herzegovina, Denemarken
Divisie C: Schotland, Finland, Noorwegen, Servië
Divisie D: Georgië, Wit-Rusland, Kosovo en Macedonië

Als een van deze landen zich via de reguliere EK-kwalificatie plaatst, wordt het ticket doorgeschoven naar het daaropvolgende best presterende land in de betreffende Nations League-divisie. In het (niet ondenkbare) scenario dat alle landen uit divisie A zich plaatsen via de reguliere weg, schuiven deze play-offtickets door naar landen uit divisie B.

De loting voor deze play-offs is op 22 november 2019. De halve finales en finales worden gespeeld van 26 tot en met 31 maart 2020. De loting voor het eindtoernooi zelf is dan overigens al achter de rug. Die vindt namelijk op 1 december 2019 plaats.

Belangrijke data

  • 22 november 2019: loting play-offs
  • 1 december 2019: loting EK
  • 26 tot en met 28 maart 2020: halve finales play-offs
  • 29 tot en met 31 maart 2020: finale play-offs
  • 12 juni tot en met 12 juli 2020: eindtoernooi


(Jurgen van der Hoeven / VoetbalPrimeur)