Oranje Goes France: alles wat je moet weten over speelschema Oranje Vrouwen

Oranje Goes France: alles wat je moet weten over speelschema Oranje Vrouwen

Gepubliceerd: zaterdag 8 december 2018 om 19:35za 08-12-2018 om 19:35

Laatste update: woensdag 12 december 2018 om 14:09wo 12-12-2018 om 14:09

Het Nederlands vrouwenelftal werd zaterdagavond in Parijs gekoppeld aan Canada, Nieuw-Zeeland en Kameroen. De ploeg van Sarina Wiegman doet voor de tweede keer in de historie mee aan het WK. Hier lees je alles wat je moet weten over het toernooi, dat in juni van start gaat.

Tegenstanders onder de loep
Oranje treft in Groep E Canada, Nieuw-Zeeland en Kameroen, maar had het zwaarder kunnen treffen. Gelukkig voor Oranje werden USA en Duitsland in andere poules geplaatst. Opvallend genoeg waren Canada en Nieuw-Zeeland op het WK 2015 ook al de tegenstanders van Oranje. Van Nieuw-Zeeland werd destijds met 0-1 gewonnen. Tegen Canada werd het 1-1. Oranje plaatste zich voor de volgende ronde als beste nummer drie, maar in de achtste finale was Japan te sterk.

Het is de vijfde keer dat Nieuw-Zeeland meedoet aan het WK. In de voorgaande vier edities eindigde het land echter steeds als laatste in de groep. Kameroen doet,  net als Nederland, voor de tweede keer mee aan het WK. Beide landen troffen elkaar nog nooit. Nederland en Canada zijn bekenden van elkaar. De landen speelden twaalf keer eerder tegen elkaar. Oranje won nog nooit: negen keer zegevierde Canada, drie keer werd het gelijk. 

Op basis van de FIFA-wereldranglijst is Kameroen met een 46ste plek de zwakste tegenstander. Nieuw-Zeeland is de nummer negentien, Nederland staat zevende en Canada vijfde.

Wanneer begint het WK in Frankrijk?
De eerste wedstrijd staat voor vrijdag 7 juni op de agenda en gaat in het Parc des Princes tussen gastland Frankrijk en Zuid-Korea. Het stadion van Olympique Lyon is een maand later het decor voor de WK-finale, die op 7 juli wordt gespeeld.

Wanneer en waar speelt Oranje?
Het WK begint voor Oranje vier dagen nadat Frankrijk heeft afgetrapt. Op dinsdag 11 juni is Nieuw-Zeeland om 15:00 uur de tegenstander in het Stade Océane in Le Havre.

Vier dagen later is Kameroen om 18:00 uur de tegenstander in Valenciennes. Oranje sluit de poulefase op donderdag 20 juni om 18:00 uur af tegen Canada. Tussen de eerste en tweede wedstrijd zit vier dagen. Tussen de tweede en laatste maar liefst vijf. De laatste poulewedstrijd wordt in Reims gespeeld. Toevallig speelt Oranje alle groepswedstrijden in het noorden van het land, waardoor het voor supporters makkelijker is om de oversteek te maken naar Frankrijk.

Als Oranje de poulefase overleeft, staat er op 23 juni, 24 juni of 25 juni een nieuwe wedstrijd op het programma. Dat is afhankelijk van waar Oranje eindigt in Groep E. Vanaf de knock-outfase bestaat de kans dat Oranje verder zal moeten reizen, wat qua vermoeidheid geen voordeel is.

Grote kansen op knock-outfase
De Oranje Vrouwen zijn het aan hun stand verplicht om zich direct te plaatsen voor de volgende ronde, maar er is een vangnet indien dat niet lukt. Van de 24 landen die meedoen zijn er zestien die een ticket voor de volgende ronde kunnen verdienen. Uit iedere poule gaat de nummer een en twee door, maar van alle zes poules plaatsen ook de vier beste nummers drie zich voor de volgende ronde. De kans dat Oranje ook na 20 juni nog meedoet is dus heel groot.

De volledige loting:

Groep A: Frankrijk, Zuid-Korea, Noorwegen, Nigeria
Groep B: Duitsland, China, Spanje, Zuid-Afrika
Groep C: Australië, Italië, Brazilië, Jamaica
Groep D: Engeland, Schotland, Argentinië, Japan
Groep E: Canada, Kameroen, Nieuw-Zeeland, NEDERLAND
Groep F: USA, Thailand, Chili, Zweden

Lees meer over: Nederland Nederland

Poll

Overleeft Oranje de poulefase?

(4 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws