Bizarre avond in Amsterdam: Ajax buigt in extremis na zinderend gevecht

12-12-2018 22:55 Laatste update: 23:01
277

Ajax heeft in een zinderende wedstrijd in extremis de koppositie aan Bayern München moeten laten in groep E van de Champions League. In een kolkende Johan Cruijff Arena leek de ploeg van coach Erik ten Hag als winnaar uit de strijd te komen, maar in de slotfase ging het mis: 3-3.

Ajax maakte van meet af aan de aanvallende intenties duidelijk, maar gaf daardoor veel ruimte weg. Het leverde een aantrekkelijke wedstrijd op, maar ook een snelle goal van Bayern. De Amsterdamse defensie stond niet op te letten, waarna Robert Lewandowski vrij voor André Onana opdook. De Pool faalde niet. Het was aan de doelman te danken dat Lewandowski in de 29e minuut niet weer scoorde. Onana smoorde een snelle uitbraak in de kiem met een geweldige reflex.

Tussendoor kreeg ook Ajax zeker kansen. Met name Donny van de Beek was niet scherp in de afronding. De Johan Cruijff Arena schreeuwde daarnaast tot twee keer toe om een strafschop, nadat eerst Daley Blind (na een duwtje in de rug) en daarna Matthijs de Ligt (na shirtje trekken) naar de grond ging. Scheidsrechter Clément Turpin wil van een penalty echter niets weten.

Ajax nam in de tweede helft het heft in handen en ging langzaam maar zeker op zoek naar de gelijkmaker. Een half uur voor tijd was het raak. Dusan Tadic was het eindstation van een schitterend uitgespeelde aanval. De Arena ontplofte, maar was ook razendsnel weer stil. Maximilian Wöber kreeg een directe rode kaart voor een harde tackle op Leon Goretzka. Op die beslissing van de arbiter leek weinig af te dingen, maar een kwartier voor tijd stond ook Bayern met tien man. Een wilde karatetrap van Thomas Müller leverde een donkerrode kaart op.

Het vervolg was een zinderende slotfase. De bal ging op de stip na een overtreding van Jerome Boateng op invaller Kasper Dolberg. Dusan Tadic schoot genadeloos raak én Ajax virtueel naar de koppositie. Het feestje bleek van korte duur, want ook Bayern kreeg een strafschop. Nicolas Tagliafico haalde Thiago neer, waarna Lewandowski er 2-2 van maakte. Een goal van Kingsley Coman zorgde voor een enorme anticlimax: 2-3. Maar Ajax wilde van opgeven niet weten.

Nicolas Tagliafico bracht de stand opnieuw in evenwicht gedurende de zeven minuten tellende blessuretijd: 3-3. Ajax zette alles op alles, maar kwam net te kort.