Ajax nú al 62 miljoen (!) rijker dankzij Champions League - en dit is wat er lonkt

Ajax nú al 62 miljoen (!) rijker dankzij Champions League - en dit is wat er lonkt

13-12-2018 15:00 Laatste update: 15:00
131

De knock-outfase van de Champions League moet nog beginnen en nu al heeft Ajax een ongekend bedrag verdiend dankzij de successen in het toernooi. Door de remise tegen Bayern München van woensdagavond en - eerder - plaatsing voor de achtste finales is de teller opgelopen naar ruim 62 miljoen euro. 

Nadat Ajax zich in de voorrondes van de Champions League langs achtereenvolgens Sturm Graz, Standard Luik en Dinamo Kiev had geknokt, wist de penningmeester van de Amsterdamse grootmacht dat hij eind 2018 een extra luxe kerstpakket kon bestellen. Tegenwoordig is meedoen in Europa belangrijker dan winnen. Plaatsing voor het hoofdtoernooi levert sowieso vijftien miljoen euro op. Die startpremie betaalt de Europese voetbalbond UEFA uit een jaarlijkse pot met - schrik niet - 3,25 miljard euro aan sponsorinkomsten en televisiegelden. 

Bovenop die 15 miljoen kwam voor Ajax een bedrag van 18,8 miljoen op basis van de positie op de gloednieuwe coëfficiëntenlijst van de UEFA. Korte uitleg: deze lijst bepaalt op basis van de Europese prestaties van de voorbije tien jaar hoeveel elke van de 32 geplaatste clubs voor de groepsfase mag bijschrijven. Nummer 32 - oftewel de laagst geplaatste deelnemer - ontvangt circa 1,1 miljoen, nummer 31 ontvangt zo'n 2,2 miljoen etcetera. Ajax was de nummer vijftien op de coëfficiëntenlijst voor dit seizoen en incasseerde op basis daarvan vijftien keer 1,1 miljoen euro. 


Bovenop de basisbedragen voor plaatsing en de plek op de coëfficiëntenlijst ontving Ajax ook 2,5 miljoen uit de zogenaamde market pool van de UEFA. De market pool is de totale schatkist aan uitzendrechten. Voor Nederlandse clubs ligt de opbrengst uit tv-rechten in vergelijking met bijvoorbeeld Engelse of Spaanse clubs, die veel grotere markten bedienen, vrij laag. Ook moest Ajax het totaalbedrag delen met PSV. Bij de tot nu toe genoemde 36,3 miljoen euro moet nog een slordige zes miljoen aan recettes bovenop worden geteld. 

Twaalf punten, elf miljoen
De winstpremies in de Champions League zijn gigantisch. Per zege keert de UEFA 2,7 miljoen euro uit. Ajax won in de groepsfase van AEK Athene (3-0 en 0-2) en Benfica (1-0). De remises tegen Bayern München (tweemaal) en Benfica leverden opgeteld 2,7 miljoen op, namelijk 900.000 euro per punt. De twaalf verzamelde punten in de groepsfase waren voor de Amsterdammers in totaal dus goed voor 10,8 miljoen. 

We zijn er nog niet helemaal. Ajax wist zich na groepsduel nummer vijf al verzekerd van een plek in de achtste finales. Kwalificatie voor de laatste zestien en dus overwintering beloont de UEFA met een premie van liefst 9,5 miljoen euro. Totaalsom: 62,6 miljoen euro. 

Volgende rondes
Aanstaande maandag, tijdens de loting in het Zwitserse Nyon, komt Ajax te weten welke tegenstander het treft in de achtste finales. De formatie van trainer Erik ten Hag treft een winnaar uit één van andere groepen. Dat wordt dus Borussia Dortmund, FC Barcelona, Paris Saint-Germain, FC Porto, Manchester City, Real Madrid of Juventus. Hoe verder Ajax in het toernooi komt, hoe vaker - dat spreekt voor zich - de kassa opnieuw rinkelt.
Een plek bij de beste acht teams van Europa levert nog eens 10,5 miljoen euro op. Halve finale: 12 miljoen. Bij het bereiken van de eindstrijd wordt er 15 miljoen euro overgeschreven naar de Amsterdamse bankrekening en mócht Ajax voor de eerste keer sinds 1995 weer aan de haal gaan met de beker, dan levert dat óók nog eens 7,5 miljoen op. 

Voetnoot bij deze berekeningen: de opbrengst uit kaartverkoop is nog niet opgeteld bij de totaalsom. Een uitverkochte Johan Cruijff Arena levert Ajax een aanzienlijk bedrag op. Die opbrengst kan wellicht worden afgestreept tegen de premies die de Amsterdamse topclub bij een verdere Europese triomftocht waarschijnlijk moet uitkeren aan de spelers van de club. 

Op welke tegenstander hoop jij in de achtste finales? En hoe ver kan of gaat Ajax het schoppen in de Champions League? Deel je mening in de comments! 

Lees ook: Ajax naar de 1/8 finales: alles wat je moet weten over de Champions League-loting