Feyenoord op rapport: 4x onvoldoende, RVP en Berghuis ontstijgen middelmaat

Feyenoord op rapport: 4x onvoldoende, RVP en Berghuis ontstijgen middelmaat

03-01-2019 13:00 Laatste update: 13:00
62

De winterse onderbreking op de Nederlandse velden biedt ons een mooie gelegenheid om spelers en staf van de traditionele top-drie tussentijds te beoordelen. Hoe brachten de sterren van PSV, Ajax en Feyenoord het er in de eerste seizoenshelft vanaf? En wat hebben de zomeraankopen laten zien? Na PSV en Ajax is nu Feyenoord aan de beurt.

Alle spelers die in minimaal zes van de zeventien competitiewedstrijden in actie zijn gekomen, krijgen van ons een rapportcijfer. Onder meer Mo El Hankouri (vijf invalbeurten) en Renato Tapia (één basisplaats, drie invalbeurten) worden daarom niet beoordeeld. 

Justin Bijlow - 6,5
Die blunder in de Johan Cruijff Arena staat bij iedere fan van Feyenoord én Ajax nog op het netvlies. Bijlow heeft zich sindsdien redelijk herpakt.

Jerry St. Juste - 6
Over die clash tussen 020 en 010 van eind oktober gesproken: St. Juste benadeelde zijn club gigantisch door al na enkele minuten rood te pakken in Amsterdam. Feyenoord legde hem daarna een straf op. St. Juste staat vrijwel altijd rechtsback, maar dat lijkt simpelweg niet zijn beste plek. 

Eric Botteghin - 6,5
Niet echt op grote fouten te betrappen, maar snelheid - of juist het gebrek eraan - blijft de grote zwakte van de Braziliaan. Met Botteghin achterin is Feyenoord kwetsbaar wanneer het tegenstanders de wil op probeert te leggen. 

Jan-Arie van der Heijden - 6,5
Onbetwiste basiskracht en bezig aan een redelijk seizoen. Goed aan de bal, net als Botteghin kwetsbaar met ruimte in de rug. 

Tyrell Malacia - 5
Beleefde vorig seizoen zijn grote doorbraak in De Kuip. Stelt dit seizoen teleur. Giovanni van Bronckhorst geeft zo nu en dan de voorkeur aan concurrent Calvin Verdonk. 

Tonny Vilhena - 7
Deed het een paar keer prima bij het Nederlands elftal en ook op het middenveld van Feyenoord is Vilhena een betrouwbare factor. Moet nog iets meer scoren. Om écht beter te worden heeft-ie waarschijnlijk een stap hogerop nodig.  


Jordy Clasie - 6 
Te wisselvallig. De huurling van Southampton geeft te vaak niet thuis. Feyenoord is er na het afscheid van Karim El Ahmadi en de terugkeer van Clasie niet op vooruit gegaan. 

Jens Toornstra - 6,5
Nog zo'n speler die hele aardige wedstrijden nog te vaak afwisselt met zwakke optredens. Heeft wel de neiging om regelmatig een belangrijke goal te maken. Van Bronckhorst gebruikt Toornstra op tien en op de flanken. 

Steven Berghuis - 7,5
Bezig aan een prima seizoen. Als Berghuis écht een goede dag heeft, is het een genot om naar de linkspoot te kijken. Met zijn creativiteit en scorend vermogen tilt hij Feyenoord naar een hoger niveau. Vijf goals en acht assists in zeventien duels: duimpje omhoog. 

Robin van Persie - 8
Aan bijna niets is af te zien dat Van Persie inmiddels 35 jaar is en waarschijnlijk na dit seizoen z'n pensioen bekend maakt. De alltime topscorer van Oranje is nog steeds een klasbak. Met zeven goals topscorer van Feyenoord. 

Sam Larsson - 5
Tuurlijk, Samba Sam had even een opleving en liet heus wel wat aardige dingen zien. Toch een onvoldoende voor de Zweed, want Larsson slaagt er simpelweg niet in om een aantal weken op rij een constant niveau te halen en aan de verwachtingen te voldoen. 


Calvin Verdonk - 5,5 
Een krappe voldoende. In de zes wedstrijden die hij dit seizoen mocht starten, maakte Verdonk geen grootse indruk. 

Bart Nieuwkoop - 5
Moppert zo nu en dan over een gebrek aan speeltijd, maar gezien z'n prestaties is het niet gek dat Van Bronckhorst voor anderen kiest in de defensie. Voegt (te) weinig toe. Als Feyenoord zich inderdaad gaat versterken met verloren zoon Rick Karsdorp, moet Nieuwkoop zich zorgen maken. 

Sven van Beek - 6
Keerde in december terug in de basis omdat Botteghin met een blessure kampte. Heeft niet laten zien waarom hij tijdens de tweede competitiehelft de voorkeur verdient. 

Yassin Ayoub - 5
Een halfjaar om heel snel te vergeten voor Ayoub, die na een paar prima seizoenen in Utrecht werd binnengehaald door Feyenoord. Wat is er precies aan de hand? Is het puur kwaliteit of - zoals her en der wordt gesuggereerd - een kwestie van mentaliteit? Ayoub stond nog niet één keer in de basis. 

Dylan Vente - 5,5
De ontwikkeling van Vente lijkt te stagneren. Vorig jaar liet de jonge spits zo nu en dan wat aardige dingen zien, in de afgelopen maanden hebben we hem daar niet op kunnen betrappen. Scoorde in negen optredens (drie basisplaatsen) nog niet. 

Nicolai Jörgensen - 6
Een tot nu toe moeilijk seizoen voor Jörgensen, die het begin van de campagne natuurlijk miste vanwege een voetblessure en ook in december (hamstring) even uit de roulatie was. Is z'n geweldige vorm van het kampioensjaar 2016/17 al een tijdje kwijt. 


Giovanni van Bronckhorst - 5,5 
In de wandelgangen valt steeds vaker te horen dat Van Bronckhorst waarschijnlijk bezig is aan z'n laatste seizoen in Rotterdam-Zuid. Het blijft voorlopig angstvallig stil rondom het aflopende contract van de trainer. Veelgehoorde kritiek op Van Bronckhorst: wat is nu eigenlijk z'n visie? Hoe wil hij spelen met Feyenoord? Te vaak zakte de Rotterdamse topclub dit seizoen door de ondergrens. Dat mag Van Bronckhorst verweten worden. 

Eens met onze cijfers? Wie verdient een pluim of juist een dikke onvoldoende? Deel jouw winterrapport voor Feyenoord in de comments!

Check hier de winterrapporten van PSV & Ajax! 

No Poll