Oranje Leeuwin over Nashville-verklaring: 'Ik zou als man zeker uit de kast komen'

Oranje Leeuwin over Nashville-verklaring: 'Ik zou als man zeker uit de kast komen'

Gepubliceerd: zondag 13 januari 2019 om 11:10zo 13-01-2019 om 11:10

Laatste update: zondag 13 januari 2019 om 11:18zo 13-01-2019 om 11:18

Oranje Leeuwin Merel van Dongen is geschrokken door de zogeheten Nashville-verklaring, een christelijk document waarin openlijk afstand wordt genomen van homoseksualiteit. De 25-jarige verdedigster van Betis Sevilla blijft zich verbazen over een gebrek aan homotolerantie in de voetbalwereld.

Van Dongen was negentien toen ze uit de kast kwam en heeft inmiddels een relatie met haar Spaanse ploeggenote Ana Romero. "Wij zijn gelukkig samen. Niets of niemand staat ons iets in de weg. Het is toch bizar dat zoiets in het mannenvoetbal onvoorstelbaar is?", vertelt ze aan NRC/Handelsblad. De twintigvoudig Oranje-international is altijd open geweest over haar geaardheid: dat zou ze ook zijn als ze een man was geweest. "Dan zou ik als bekende voetballer zeker uit de kast zijn komen", denkt ze. "Een homoseksuele voetballer die zijn geaardheid constant moet verzwijgen, zal nooit op de toppen van zijn kunnen presteren. Op dat vlak is een wereld te winnen."

De geruchtmakende opmerkingen van Veronica Inside-nestor Johan Derksen – die stelde dat homo's 'karakter moesten tonen' en 'gewoon' uit de kast moesten komen – zorgen dan ook voor opgetrokken wenkbrauwen bij Van Dongen. "Of het een verstandige opmerking is, vraag ik mij af. Als je thuis als jonge homo op de bank zit en er alles aan doet om het te verbergen, is het doodeng om zoiets te horen", aldus de verdedigster. Van Dongen denkt echter niet dat Derksen homofoob is en kan zelfs enig begrip voor diens uitlatingen opbrengen. "Als homo moet je ook van je af leren bijten."

Nashville-verklaring
Over de beruchte Nashville-verklaring is de Oranje-international een stuk minder te spreken. Van Dongen noemt de teksten 'kwetsend' en 'achterhaald'. "Zou eigenlijk totaal irrelevant moeten zijn. En toch raakt het me persoonlijk", stelt ze. "Ben ik een minder mens omdat ik verliefd ben op een vrouw? In geen enkele wereld mag het uitmaken of je van een man of een vrouw houdt."

Poll

Vind jij de voetbalwereld homo-onvriendelijk?

(7432 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws