Ajax morst punten na krankzinnige wedstrijd tegen Heerenveen met acht treffers

20-01-2019 18:40 Laatste update: 19:13
493

Een krankzinnige wedstrijd tussen Ajax en sc Heerenveen is zondagmiddag geëindigd in 4-4. De gasten uit Friesland knokten zich drie keer terug van een achterstand. Kik Pierie maakte in blessuretijd voor de derde keer gelijk. Ajax laat door de remise na om de koppositie over te pakken van PSV, dat eerder op de dag óók morste.

De openingsfase in de Johan Cruijff Arena was adembenemend. Na zestien minuten stond het 2-1 voor Ajax. Dusan Tadic maakte z'n eerste van de middag in de dertiende minuut en amper een minuut later werd het via PSV-huurling Sam Lammers gelijk. Snel daarna stond de thuisclub opnieuw op voorsprong: Hakim Ziyech gaf aan, Tadic stiftte mooi raak.

Ajax leek op rozen te zitten nadat Matthijs de Ligt binnen het halfuur de 3-1 had binnengekopt. De aanvoerder profiteerde van een fout van Heerenveen-goalie Warner Hahm. Tadic liet na om de zege veilig te stellen: hij miste op slag van rust een penalty. De Serviër schoot tegen de benen van Hahn aan.

Na de pauze kwam de wedstrijd op z'n kop te staan. Het was wederom Lammers die scoorde. In de 51e minuut maakte de jonge spits er 3-2 van. Ajax was het eventjes volledig kwijt en ook de gelijkmaker viel. Na een snelle tegenaanvaller schoot Mitchell van Bergen binnen, langs Kostas Lamprou.

Wat volgde was een enorm spannend laatste halfuur. Ajax ging vol voor de zege, waardoor Heerenveen ook veel ruimte kreeg. Ziyech schoot een vrije trap op de paal en aan de andere kant van het veld leek de thuisploeg héél goed weg te komen toen Lamprou Lammers onderuit leek te halen. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük bekeek de beelden, maar besloot - tot verbazing van velen - géén strafschop toe te kennen.

De ingevallen Klaas-Jan Huntelaar, hij kwam na 79 minuten in het veld, bracht de ruim  52.000 aanwezige fans in Amsterdam uiteindelijk in extase. Koud in het veld schoot hij op aangeven van Tadic raak.

Het ging na die goal tóch weer mis voor Ajax. In blessuretijd sloeg Heerenveen nóg een keer toe uit een corner. Kik Pierie stond volledig vrij en tikte van dichtbij binnen. Na die 4-4 waren er nog ruim twee minuten te gaan, maar scoren lukte Ajax niet meer.

PSV verspeelde eerder op de dag óók al twee punten, op bezoek bij FC Emmen (2-2), maar Ajax laat dus na om de koppositie te heroveren. De ploeg van trainer Erik ten Hag heeft nu 47 punten, PSV staat op 49.