Gözübüyük verrast met penalty-moment: 'Overruled worden voelt niet prettig'

Gözübüyük verrast met penalty-moment: 'Overruled worden voelt niet prettig'

Gepubliceerd: dinsdag 22 januari 2019 om 07:55di 22-01-2019 om 07:55

Laatste update: dinsdag 22 januari 2019 om 08:40di 22-01-2019 om 08:40

Sportpsychologen Ivo Spanjersberg en Rico Schuijers stellen dat er veel is veranderd in het hoofd van scheidsrechters door de invoering van de VAR. Dat kan hebben meegespeeld in de beslissing van Serdar Gözübüyük om geen penalty te geven aan sc Heerenveen in het duel met Ajax (4-4).

Sam Lammers werd in de Johan Cruijff Arena omver gebeukt door doelman Kostas Lamprou, maar ook na het zien van de beelden vond Gözübüyük het te licht voor een penalty. Waarom de bal niet op de stip ging, is de vraag. "Het is wennen voor de scheidsrechters, want ze waren vroeger alleenheersers", zegt Spanjersberg in het Algemeen Dagblad. "Dat kan een dingetje zijn voor een arbiter, want het zijn wel mannetjes. En dat moet ook, want ze moeten presteren onder druk."

"Voorbeeld: als je aan het pokeren bent en je hebt goede kaarten, dan wil je die pot winnen", vertelt de sportpsycholoog. "Zo zit dat in je hoofd. Als je dan flink hebt ingezet, is het moeilijk om uiteindelijk je verlies te nemen en te passen. Zo kan dat ook werken als een scheidsrechter naar de beelden langs het veld kijkt. Je zoekt eerst bevestiging van de eigen beslissing."

Schuijers vult aan: "Overruled worden voelt voor veel mensen niet zo prettig. Het is net een apenrots. Sommigen voelen zich de zilverrug die de baas is. Prima hoor, want dat is vaak ook de reden dat ze fluiten op zo'n hoog niveau."

VIDEOKNVB deelt gesprek tussen Gözübüyük en VAR Higler: "Nee hoor, te makkelijk"

Poll

Was het een penalty?

(8773 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws