Ajax volledig de weg kwijt: acht verklaringen voor crisis in Amsterdam

28 januari 2019 om 14:30
Laatste update: 28 januari 2019 om 14:30

Alle hens aan dek in Amsterdam, nu Ajax in de eerste twee Eredivisie-duels van 2019 tien tegendoelpunten heeft moeten slikken en tegen vijf verliespunten is aangelopen. Het gat met titelconcurrent PSV is gegroeid naar vijf punten. Wat is er in hemelsnaam aan de hand met de ploeg van trainer Erik ten Hag? Acht (mogelijke) verklaringen voor de crisis in de Johan Cruijff Arena.  

Mutaties in selectie
Ajax liet bankzitter Max Wöber deze maand voor miljoenen euro's vertrekken naar Sevilla. Is dat wel een slimme zet geweest? De Oostenrijker kon door Ten Hag geruisloos worden ingezet als linksback en in het centrum van de defensie. Nu Nicolás Tagliafico uit de roulatie is, moet er binnen het elftal geschoven worden op meerdere posities. Winteraankoop Lisandro Magallán werd direct voor de leeuwen gegooid tegen Feyenoord - en dat pakte niet bepaald goed uit. Wellicht hebben directeur spelersbeleid Marc Overmars en Ten Hag de toegevoegde waarde van Wöber onderschat. Defensief gepruts heeft Ajax in een week tijd al vijf punten gekost. 

Bank niet breed/goed genoeg
Kostas Lamprou: vier tegengoals en een afgang tegen sc Heerenveen. Daley Sinkgraven: een dikke onvoldoende in De Kuip. Zakaria Labyad en Rasmus Kristensen: (nog) geen toegevoegde waarde gebleken. Het probleem Lamprou is, hopelijk voor Ajax, inmiddels opgelost met de komst van Portugees Bruno Varela. Maar in hoeverre kan Ten Hag, zéker nu het zware tweeluik met Real Madrid voor de deur staat, vertrouwen op zijn reserves? Magallán moest tegen Feyenoord direct aan de bak omdat Tagliafico ontbrak - maar óók omdat Perr Schuurs absoluut nog niet klaar is voor de top van de Eredivisie. 

Gemakzucht
In de eerste tien minuten in De Kuip was er geen vuiltje aan de lucht voor Ajax. Een 2-0 voorsprong leek in de maak. Een week eerder, thuis tegen Heerenveen, zat Ajax na de eerste helft op rozen: 3-1. Hoe kon het dan toch zó misgaan? Er móet haast wel sprake zijn van onderschatting en/of gemakzucht in het Ajax-kamp. Blijkbaar dachten de spelers dat ze de opponenten uit Friesland en Rotterdam op halve kracht konden verslaan. Ze zijn inmiddels keihard met de neus op de feiten gedrukt.

Een Ajax op vijftig, zestig of zelfs zeventig procent is duidelijk niet goed genoeg om in de Eredivisie te winnen. Misschien heeft een overvloed aan complimenten in 2018 tot collectieve zelfoverschatting geleid. 


Geen samenhang
Het was schrijnend om te zien hoe Ajax zondagmiddag in Rotterdam-Zuid uit elkaar viel. Het elftal van Ten Hag was los zand, spelers lieten elkaar in de steek. Aanvoerder Matthijs de Ligt suggereerde na de vernedering in De Kuip dat men niet (meer) voor elkaar door het vuur gaat, waar dat tijdens de eerste seizoenshelft wél zo was. Waar is de teamgeest gebleven, waarom stonden vedettes als Ziyech en Tadic niet op? Spelen (te) grote ego's een rol? 

Transferrumoer en randzaken
Natuurlijk ontkende Frenkie de Jong toen het hem werd voorgelegd, maar zo gek is de gedachte natuurlijk niet: de FC Barcelona-aankoop van 75 miljoen euro was afgelopen week alleen maar bezig met zijn megatransfer naar Spanje. Ook rond aanvoerder De Ligt gonst het dagelijks van de geruchten. De Ligt staat in de belangstelling van de volledige Europese top en uiteraard houdt dat de piepjonge verdediger bezig. Er is kortom sprake van afleiding door randzaken. 

De Jong en De Ligt zijn niet de enige Ajacieden in de belangstelling staan. Bankzitter David Neres kon deze maand naar China verkassen. Ook bijvoorbeeld Donny van de Beek en Hakim Ziyech worden veelal gelinkt aan buitenlandse avonturen. Alle geruchten lijken de selectie van Ajax te ontwrichten. Sommige spelers zijn - bewust of onbewust - wellicht al bezig met volgend seizoen. 

Trip naar de VS
Mister Ajax Sjaak Swart suggereerde maandag dat de trip van Ajax naar de Verenigde Staten een inschattingsfout is geweest. In zijn ogen is de selectie van Ten Hag vermoeid teruggekeerd uit Florida, waar twee duels werden afgewerkt. "Ajax was in vorm, had gewoon lekker een paar dagen vrij moeten krijgen met de Kerst en het goede gevoel moeten vasthouden. Nu kwamen ze doodvermoeid terug uit Amerika", aldus Swart in gesprek met De Telegraaf. 


Ten Hag afgetroefd
Na de vernededing in De Kuip zei Ten Hag dat 'spelers hun taken moeten uitvoeren'. Daarmee suggereert de trainer dus dat er verzaakt wordt. Er kan en mag Ten Hag zelf ook het nodige worden verweten, zeker op basis van de 6-2 nederlaag van zondag. Sowieso is hij er blijkbaar niet in geslaagd om zijn selectie optimaal te motiveren en voor te bereiden. Is er wel sprake van een klik tussen spelers en staf? 

Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst verraste door tegen Ajax met Robin van Persie als spits te spelen. Daar wisten de Amsterdammers totaal niet mee om te gaan - en Ten Hag liet ook na omzettingen te doen of tactisch in te grijpen. 

Druk (te) hoog
Tientallen miljoenen geïnvesteerd, de beste selectie sinds jaren, het laatste seizoen in Amsterdam voor onder meer De Jong, De Ligt en - waarschijnlijk - Ziyech én, belangrijker nog, al sinds 2014 geen enkele hoofdprijs meer. Ajax móet dit seizoen iets winnen. De druk op de schouders van Ten Hag, Overmars en de spelers is immens. Zien we de eerste barsten ontstaan? Kunnen de onervaren Ten Hag en de jonge Ajax-selectie deze situatie wel aan? 

Wat is jouw analyse van de crisis bij Ajax? Waar of bij wie ligt de schuld? Laat van je horen in de comments! 

Lees ook: Als Ten Hag niets doet, dreigt opnieuw een seizoen zonder prijzen voor Ajax